ΤΑΙΠΕΔ: Οι αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ και τη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Τρεις αποκρατικοποιήσεις θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη στο τραπέζι της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τις αποκρατικοποιήσεις του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), της ΛΑΡΚΟ και της Ιαματικής Πηγής Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων.

Το διοικητικό συμβούλιο θα προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την πώληση του 67% των μετοχών της διαχειρίστριας εταιρείας του λιμένα, ΟΛΑ Α.Ε. Η απόφαση αυτή είναι μια πολιτική απόφαση που λήφθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και την οποία υπερασπίσθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του ως την καλύτερη λύση.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Προς την κατεύθυνση αυτή το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται άμεσα να προχωρήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση της λειτουργίας του λιμένα. Ήδη στο διοικητικό  συμβούλιο προστέθηκε ένα ακόμη στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, ο Βαγγέλης Βεγγίρης, ο οποίος θεωρείται γνώστης της λειτουργίας των λιμένων. Επίσης την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνει στην Αλεξανδρούπολη ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης προκειμένου να προωθηθούν οι εργασίες που απορρέουν από τη νέα σύμβαση παραχώρησης του λιμένα (ορισμός λιμενικών χρηστών, απαλλοτριώσεις εκτάσεων, εγκαταστάσεις λιμενικού ταμείου κ.ο.κ.).

Η δεύτερη αποκρατικοποίηση που θα απασχολήσει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα είναι η αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να ανακηρύξει προτιμητέο επενδυτή τον μοναδικό ενδιαφερόμενο, την κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΚ Τέρνα και AD Holdings, για τα περιουσιακά στοιχεία του εργοστασίου και του μεταλλείου της ΛΑΡΚΟ που βρίσκονται στην Λάρυμνα και του μεταλλείου που βρίσκεται στο Λούτσι Φθιώτιδας. Συγκεκριμένα η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα-AD Holdings αναλαμβάνει:

  • το μεταλλείο της Λάρυμνας, δηλαδή τα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και
  • το μεταλλείο του Λουτσίου, ήτοι τα μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με εδαφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις εντός αυτών.

Υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ τα οποία όμως εκποιούνται, μέσω ενός δεύτερου διαγωνισμού από τον Ειδικό Διαχειριστή της εταιρείας. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία αφορούν μεταλλευτικά δικαιώματα επί των:

  • Μεταλλείων Ευβοίας και των Μεταλλείων Καστοριάς, συμπεριλαμβανομένων ιδιόκτητων παραχωρήσεων και μισθωμένων ιδιωτικών παραχωρήσεων ιδιόκτητων παραχωρήσεων και
  • αγροτεμάχια στην περιοχή Λιάβδα Λάρυμνας.

Και οι εν λόγω παραχωρήσεις του Ειδικού Διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ, περιλαμβάνουν οικόπεδα, εγκαταστάσεις, μηχανήματα και εξοπλισμό επί αυτών.

Στον διαγωνισμό που διενήργησε ο Ειδικός Διαχειριστής έχουν συμμετάσχει δύο ενδιαφερόμενοι, η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα-AD Holdings και η ιρλανδική εταιρεία CMI. Ο Ειδικός Διαχειριστής δεν έχει αποφανθεί για τον προτιμητέο επενδυτή, αλλά αναμένεται να το πράξει ενός ημερών και οπωσδήποτε πριν το τέλος της εβδομάδας.

Αν επιλεγεί η κοινοπραξία από τον Ειδικό Διαχειριστή, τότε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων περιέρχεται στην κοινοπραξία, ενώ αν επιλεγεί η CMI, τότε οι δύο ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν μια τελευταία προσφορά για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ όπου και θα κερδίσει ο πλειοδότης. Είναι γνωστή διαδικασία shoot out.

Η τρίτη αποκρατικοποίηση αφορά στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στα Καμένα Βούρλα. Το έργο το διεκδικεί αποκλειστικά ο Όμιλος Μήτση, που διαχειρίζεται την παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα «Γαλήνη». Ο διαγωνισμός ωστόσο, επιβάλλει την ανακαίνιση και αξιοποίηση δύο κλειστών και διατηρητέων ξενοδοχείων «Θρόνιον» και «Ράδιον» όπως και του διατηρητέου υδροθεραπευτηρίου Ασκληπιός.

Το ελάχιστο τίμημα είναι 1 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί εφάπαξ και το ετήσιο μίσθωμα που θα κρίνει αν θα γίνει αποδεκτή η πρόσφορά του Ομίλου Μήτση.

(Φωτό: © Eurokinissi)

[ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/, του Βαγγέλη Μανδραβέλη, 10/11/2022]