Η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τι προβλέπει ο Μηχανισμός Διόρθωσης της Αγοράς. Πλαφόν μέσω του TT.

Bασικές αρχές της πρότασης για έναν μηχανισμό διόρθωσης των τιμών του φυσικού αερίου παρουσίασε η Κομισιόν στα κράτη μέλη (Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2022). Σύμφωνα με non paper ο μηχανισμός διόρθωσης θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις που έθεσε τον Οκτώβριο για την εφαρμογή του όποιου πλαφόν στις τιμές,

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει:

  • Στατικό πλαφόν στο συμβόλαιο αερίου TTF, το οποίο όμως θα διαθέτει και δυναμικά στοιχεία.
  • Το πλαφόν θα ενεργοποιείται άμεσα όταν η μηνιαία τιμή ξεπερνά ένα ορισμένο επίπεδο, ή αν η άνοδος δεν σχετίζεται με τις τιμές που επικρατούν διεθνώς, δηλαδή σε περίπτωση που οι τιμές φτάσουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις παγκόσμιες αγορές, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια πιθανής διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου.
  • Αν και δεν προσδιορίζεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο τιμής για το πλαφόν, το non paper αναφέρει τα 350 ευρώ/MWh που ήταν η κορύφωση του TTF τον Αύγουστο.
  • Επιπλέον η πρόταση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας, όπως μια μηνιαία επιθεώρηση, αλλά και μηχανισμό διακοπής αν υπάρχουν απροσδόκητες διαταραχές της αγοράς.
  • Στην ουσία το ανώτατο όριο θα επανεξετάζεται κάθε μήνα και θα απενεργοποιείται εάν δεν συντρέχουν οι συνθήκες που το έθεσαν σε ισχύ στην πρώτη φάση.

Ακόμη βάσει του non paper, το περιγραφόμενο μέτρο έχει το πλεονέκτημα, ότι δύναται να περιορίσει την μελλοντική κερδοσκοπία και, εάν σχεδιαστεί καλά και διέπεται από διαφάνεια, ο αντίκτυπος στην αγορά θα είναι περιορισμένος, αφού θα αποφεύγονται επεισόδια υπερβολικών αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και η αγορά θα λειτουργεί πιο ομαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η Κομισιόν ανησυχεί πως, εάν δεν τηρηθεί η προϋπόθεση ότι το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι υψηλότερο από τις παγκόσμιες τιμές για το LNG, τότε αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην προσέλκυση φορτίων στην ΕΕ.

Όλα αυτά θα συζητηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας με στόχο την επιτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αντιδράσει στην πρόταση η Γερμανία, η Αυστρία, η Εσθονία και η Ουγγαρία.

Εφόσον αρθούν οι επί μέρους διαφωνίες και διαμορφωθεί ομοφωνία, θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νομοθετική πρωτοβουλία.

Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές, με τα έως τώρα δεδομένα, χαρακτηρίζουν την πρόταση ως μια χλιαρή απάντηση στο αίτημα για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και θεωρούν ότι έχει περιορισμένο εύρος, καθώς ο μηχανισμός δεν αποτελεί εργαλείο για δομική μείωση των τιμών.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μέτρων που επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση.

(Φωτό: PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES)

[ΠΗΓΗ: https://www.huffingtonpost.gr/, του Δημοσθένη Γκαβέα, 17/11/2022]