Θέλεις λίθιο για μπαταρίες; Συνεργάσου με αυτούς που το παράγουν

Σύμφωνα με το Bloomber, η ζήτηση λιθίου από τις εταιρείες αυτοκινήτων αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε.

Ο δρόμος προς τον εξηλεκτρισμό της αυτοκίνησης, θα δημιουργήσει την ανάγκη για αυξημένη διαθεσιμότητα υλικών μπαταριών και αυτό είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Μιλώντας για υλικά μπαταριών βέβαια, γίνεται αντιληπτό πως το βασικότερο εξ αυτών, είναι το λίθιο. Τόσο οι εταιρείες αυτοκινήτων όσο και οι παραγωγοί λιθίου, θα πρέπει να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά. Εύκολο ως θεωρία, αλλά η πράξη μπορεί και να διαφέρει.

Η Αυστραλία είναι ο βασικός προμηθευτής λιθίου παγκοσμίως και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λιθίου εκεί, η Pilbara Minerals Ltd., προτρέπει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να προχωρήσουν σε σε σύμπραξη με κατασκευάστριες μπαταριών, υποστηρίζοντας πως η άμεση οικονομική στήριξη των τελευταίων, είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή ελλείψεων. Ο CEO της εταιρείας, Dale Henderson, δήλωσε πρόσφατα πως “οι τελικοί χρήστες του λιθίου αναζητούν μεγαλύτερη πρόσβαση στην παραγωγή. Αν δείτε τις προοπτικές προσφοράς-ζήτησης, θα υπάρξει έλλειψη και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που δεν έχουν εξασφαλίσει την αλυσίδα εφοδιασμού, θα έχουν πρόβλημα”.

Τριπλασιασμός της ζήτησης

Η ζήτηση λιθίου προβλέπεται πως θα τριπλασιαστεί μέχρι τα μέσα της δεκαετίας σε σύγκριση με το περσινό επίπεδο, ανέφερε το Bloomberg σε έκθεση του περασμένου Ιουλίου. Οι τιμές σημείωσαν νέο ρεκόρ στην Κίνα τον περασμένο μήνα λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης, με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η BMW και η General Motors, να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που προχώρησαν σε νέες συμφωνίες προμήθειας τις τελευταίες εβδομάδες.

Μια ακόμη εταιρεία εξόρυξης λιθίου στην Αυστραλία, η Liontown Resources Ltd., κατέδειξε την αυξανόμενη διαπραγματευτική δύναμη του κλάδου τον Ιούνιο, όταν προχώρησε σε συμφωνία με τη Ford, με το σύμφωνο προμήθειας να περιλαμβάνει δάνειο ύψους $195 εκατομμυρίων. Παράλληλα, η επέκταση του ορυχείου της Pilbara, υπολογίζεται πως θα προσθέσει επιπλέον 400.000 τόνους μεταλεύματος σε ετήσια βάση. Από την ποσότητα αυτή, θα προκύψουν περίπου 50.000 τόνοι λιθίου έτοιμου να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή μπαταριών. Πέρυσι, η Αυστραλία εξήγαγε 247.000 τόνους λιθίου, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της παγκόσμιας παραγωγής.

[ΠΗΓΗ: https://www.topgeargreece.gr/, 5/10/2022]