ΛΑΡΚΟ: Μετά τα μέσα Οκτωβρίου το άνοιγμα προσφορών

Οι καθυστερήσεις αποδίδονται σε διευκρινιστικά έγγραφα και βεβαιώσεις που έχουν ζητήσει ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση από τους υποψηφίους.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται πλέον να αποσφραγιστούν οι οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί πριν από ενάμιση μήνα στους δύο διαγωνισμούς μέσω των οποίων εκποιείται η ΛΑΡΚΟ. Οι καθυστερήσεις αποδίδονται σε διευκρινιστικά έγγραφα και βεβαιώσετε που έχουν ζητήσει ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση από τους υποψηφίους. Τα εν λόγω έγγραφα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έχουν υποβληθεί πλέον όλα.

Δύο είναι τα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για περιουσιακά στοιχεία της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς, της Ειδικής Διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρώτος αφορά μεταλλεία ανά την Ελλάδα και ο δεύτερος τη μακροχρόνια εκμίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα.

Ωστόσο το ένα εκ των δύο σχημάτων και συγκεκριμένα η Commodity & Mining In8ight Ireland -που φέρεται να συνδέεται και με επενδυτικά κεφάλαια από τον Περσικό Κόλπο- κατέβηκε μόνο στον ένα διαγωνισμό, αυτόν που αφορά τα δικαιώματα των λατομείων ανά την Ελλάδα. Αντιθέτως, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holding8 AG κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και για τους δύο. Δηλαδή και για την εκμίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ από το ΤΑΙΠΕΔ (μαζί με την εκμίσθωση του μεταλλείου της Λάρυμνας και του μεταλλείο του Λουτσίου) αλλά και για τα υπόλοιπα μεταλλεία της εταιρείας ανά την ελληνική επικράτεια στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή.

Οι διαγωνισμοί είναι έτσι δομημένοι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους επενδυτές να πάρουν κας τα δύο περιουσιακά στοιχεία. Έτσι, όταν τελικά αποσφραγιστούν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους, εάν η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holding8 AG δεν έχει ήδη την υψηλότερη οικονομική προσφορά για τα μεταλλεία θα της δοθεί η δυνατότητα να πάει σε δεύτερο γύρο με τον άλλο διεκδικητή προκειμένου να πλειοδοτήσει. Διαδικασία γνωστή και ως shoot out. Ωστόσο για να συμμετέχει σε αυτή η Commodity & Mining In8ight Ireland είναι υποχρεωμένη να υποβάλει προσφορά και για την εκμίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα. Αυτό προβλέπεται από τουw όρουw των δύο διαγωνισμών.

Η νέα ιδιοκτησία που θα προκύψει, εφόσον τελικά ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τη διαδικασία, θα έχει πέντε έτη για να εκσυγχρονίσει και να συμμορφώσει με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς τη ΛΑΡΚΟ. Πηγές της αγοράς τοποθετούν το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλουργίας στα επίπεδα των 200-300 εκατ. ευρώ. Την πολιτική εποπτεία της διαδικασίας ανάταξης της ΛΑΡΚΟ έχει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, του Ηλία Γ. Μπέλλου, 4/10/2022]