Πώς η ελληνική βιομηχανία μπορεί να γίνει επενδυτικό Ελ Ντοράντο

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να περάσει στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα βιομηχανικά πάρκα με τίτλο: “Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων -Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων”.

Η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας και το Σχέδιο Δράσης 43 παρεμβάσεων

Η σημασία των επενδύσεων σε νέα βιομηχανικά πάρκα γίνεται μάλιστα περισσότερο επιτακτική, εάν κανείς λάβει υπόψη του και τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο του υπουργείου στη ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε η Εθνική Στρατηγική Βιομηχανίας και το Σχέδιο Δράσης 43 παρεμβάσεων με προϋπολογισμό 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ο κύριος Γεωργιάδης στο πλαίσιο της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στη δεκαετία του 1980 και στην ταχεία αποβιομηχάνιση στην Ελλάδα, εν μέρει οφειλόμενη σε δικά μας λάθη, αλλά και στην ευρύτερη αποβιομηχάνιση της Δύσης σε σχέση με την Ασία, ήπειρο προς την οποία μετέφεραν τις μονάδες παραγωγής τους με σκοπό τη μείωση του εργατικού κόστους. 

Το Σχέδιο παρουσιάστηκε τον περασμένο Ιούλιο με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και μελών της βιομηχανίας, ενώ κατά το προσεχές χρονικό διάστημα θα γίνουν βήματα για την υλοποίησή του. Το 2021 σύμφωνα με τον κύριο Γεωργιάδη η βιομηχανική παραγωγή συνέβαλε στο να φτάσουν οι εξαγωγές τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ εντός του 2021. Έτσι ενώ το 2010 οι εξαγωγές αντιστοιχούσαν στο 20% του ΑΕΠ, το 2021 έφτασαν το 40% του ΑΕΠ.

Ψαθάς: Απαιτούνται περιορισμένης έκτασης κινήσεις βελτίωσης

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις βιομηχανικές περιοχές η διαβούλευση ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Σε επικοινωνία που είχε το Capital.gr με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., Θάνο Ψαθά, αναφέρει ότι απαιτούνται περιορισμένης έκτασης κινήσεις βελτίωσης επιμέρους διατάξεων του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο η ψήφιση του νομοσχεδίου θα καθορίσει και τον επενδυτικό σχεδιασμό της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ, στην οποία συμμετέχει με 65% η τράπεζα Πειραιώς και με 35% το ελληνικό Δημόσιο δια του Υπερταμείου. 

Κατά τον ίδιο πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που μεταφέρει το βάρος των επενδύσεων στον επενδυτή. “Επί της ουσίας έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα φιλικότερο περιβάλλον προς επενδυτές που επιθυμούν να αναπτύξουν βιομηχανικές περιοχές, είτε πρόκειται για την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, είτε για κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο. Οι βελτιώσεις απαιτούνται για να μπορέσει ο εκάστοτε επενδυτής να συμμετάσχει στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και για να αρθούν τα εμπόδια του γενικού απαλλακτικού κανονισμού 651 καθότι περιορίζει το ποσοστό της επιδότησης ανά ΑΦΜ, που αυτή τη στιγμή το μέγιστο ποσοστό είναι 50% με όριο τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Επιδίωξη της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσοστό, προσθέτοντας και μέρος μόχλευσης στο ποσό της επένδυσης, γεγονός που θα επιτρέψει την υλοποίηση μεγαλύτερων έργων”, σημειώνει ο κύριος Ψαθάς.  

Ο ίδιος πάντως από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε το Υπερταμείο στη ΔΕΘ σημείωσε ότι οι μεγάλοι επενδυτές ζητούν μεγάλες βιομηχανικές εκτάσεις και η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει υπό τις παρούσες συνθήκες. “Πρέπει να προσθέσουμε νέα επιχειρηματικά πάρκα στο χαρτοφυλάκιό μας. Στόχος είναι να προσθέσουμε κάποια νέα βιομηχανική περιοχή εκεί που υπάρχει ζήτηση. Τουλάχιστον 10.000 στρέμματα θα προστεθούν στην επόμενη τριετία που με τη βοήθεια του Υπερταμείου και υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσουν τα 20.000 στρέμματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της ίδιας ημερίδας. 

Έως και 300 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις σε νέες βιομηχανικές περιοχές

Ο επενδυτικός προϋπολογισμός για την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. μπορεί υπό ιδανικές προϋποθέσεις τα επόμενα χρόνια να αγγίξει ακόμα και τα 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προκύψουν από ίδια κεφάλαια, μόχλευση και επιδοτήσεις, ενώ η εταιρεία διατηρεί επί του παρόντος, ταμείο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. 

Στις αλλαγές που υποστηρίζει ο κύριος Ψαθάς ότι πρέπει να υλοποιηθούν στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και αφορούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγεί ότι με το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο η συμμετοχή σε νέα έργα πρέπει να γίνει μέσα από αποφάσεις συνελεύσεων με την επίτευξη πλειοψηφίας αλλά και απαρτίας συμμετεχόντων. “Οι νέες διατάξεις εφόσον ψηφιστούν θα μπορούν αποδίδουν άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στον εκάστοτε επενδυτή και όχι με την πάροδο των 5 ετών, όταν θα έχει ήδη λήξει ο χρόνος ισχύος για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης)”. 

Τονίζει αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, κάτι που σημαίνει ότι εάν κάνει προτάσεις η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ ως επενδυτής, την επαύριο μπορεί να σχηματιστεί μία πλειοψηφία από βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε κάποια από τις βιομηχανικές περιοχές και να αναλάβει ατελώς τη διαχείριση των υδάτων ή άλλων κρίσιμων υποδομών. 

Επί της ουσίας ο όρος “ατελώς” που αφορά στην ανάληψη της διαχείρισης υποδομών έχει ήδη διορθωθεί στο καινούργιο νομοσχέδιο και σε σχέση με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά πάρκα που θα δημιουργηθούν μελλοντικά. Εντούτοις η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. επιδιώκει να γίνει ανάλογη διόρθωση και για τα υφιστάμενα βιομηχανικά πάρκα στο προς ψήφιση νομοσχέδιο. 

Επί της ουσίας με το νέο νομοσχέδιο οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανήκουν σε αυτόν που αναπτύσσει το βιομηχανικό πάρκο και διατηρεί μία εταιρεία στα πρότυπα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, όπου εάν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει την διαχείριση των κοινόχρηστων υποδομών τα πάντα πλέον είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Ο προηγούμενος νόμος ανέφερε ότι παραχωρούνταν ατελώς σε εγκατεστημένες επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ. εάν αυτές κατάφεραν να αποκτήσουν πλειοψηφία. Έτσι εάν ένας επενδυτής τοποθετούσε χρήματα σε αυτήν, θα μπορούσε να απωλέσει τα επενδυμένα κεφάλαια σε περίπτωση που κάποιος αναλάμβανε κατά πλειοψηφία τη διαχείριση. 

Σύμφωνα με τον κύριο Ψαθά αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα 1.600 στρέμματα διαθέσιμα σε υψηλού ενδιαφέροντος βιομηχανικές περιοχές, ενώ συνολικά τα διαθέσιμα στρέμματα είναι περίπου 9.000 συμπεριλαμβανομένων των δευτερεύουσας σημασίας υποδομών ΒΙΠΕ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Γιώργου Λαμπίρη, 14/9/2022]