Με πυρετώδεις ρυθμούς η εξόρρυξη λιγνίτη

Τόνοι περισσότερου κάρβουνου από τις ποσότητες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί χρειάστηκε να καταναλωθούν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, με αποτέλεσμα τα επιτελεία της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας να επανασχεδιάσουν τον προγραμματισμό τους για να προλάβουν τον χειμώνα με γεμάτες τις αυλές αποθέματα.

Το λιγνιτικό κέντρο σχεδίασε τις εργασίες εξόρυξης με βάση τον προγραμματισμό για διπλασιασμό της παραγωγής σε ετήσια βάση, κάτι που όμως έγινε τον Αύγουστο, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια δούλεψαν ταυτόχρονα και για πολλές ημέρες και τα πέντε φουγάρα του Αγ. Δημητρίου μαζί με τη Μελίτη, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής στο 24%. Αυξημένη κατά 17% ήταν η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή και τον Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας εφαρμογής του προγράμματος «επανόδου» του εγχώριου καυσίμου, που υπαγόρευσε η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη μείωσης των τιμών και διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Με στόχο τη διασφάλιση συνεχούς λειτουργίας των μονάδων τον χειμώνα με τις υψηλές καταναλώσεις ρεύματος λόγω θέρμανσης, το αρμόδιο επιτελείο της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας αναπροσαρμόζει το πρόγραμμα εργασιών.

Αξιοποιώντας την περιορισμένη λειτουργία των μονάδων το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου που μειώνονται οι καταναλώσεις κατευθύνει τις εργολαβίες σε μικρές περιοχές με πλούσια κοιτάσματα που μπορούν να ανακτηθούν πιο εύκολα και γρήγορα για να προλάβει να γεμίσει τις αυλές με καύσιμο για τον χειμώνα.

Το στοίχημα θα κριθεί από το κατά πόσον θα καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή λιγνίτη από 1 εκατ. τόνους τον μήνα σήμερα σε 1,5 εκατ. τόνους. Αυτή τη στιγμή στις αυλές των έξι λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία έχουν μαζευτεί πάνω από 1,6 εκατ. τόνοι λιγνίτη.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνονται οι δοκιμές στα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς καυσίμου προς τους μύλους και τον λέβητα της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V, όπως και των συστημάτων ανάφλεξης του καυσίμου, ενώ αυξάνονται καθημερινά και τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή της μονάδας για να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο η δοκιμαστική της λειτουργία για περιορισμένο χρόνο, με στόχο να ξεκινήσει η εμπορική της λειτουργία μέσα στον Δεκέμβριο.

Η ΔΕΗ προχώρησε στην προκήρυξη μιας ακόμη εργολαβίας από τις έξι συνολικά που έχει προγραμματίσει για τη διάνοιξη νέων σημείων εξόρυξης στο νότιο πεδίο. Ο διαγωνισμός, με συνολικό προϋπολογισμό 6,575 εκατ., αφορά την εκσκαφή, φόρτωση, μεταφορά και απόθεση υλικών.

Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος σε σχέση με το μέλλον του λιγνιτωρυχείου Αχλάδας, όπως και του λιγνιτωρυχείου Βεύης μετά τη δρομολόγηση από το ΥΠΕΝ της λειτουργίας τους από τη ΔΕΗ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με απόφασή του στις αρχές Ιουλίου κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, στην οποία είχε παραχωρηθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, λόγω της μη τήρησης της σύμβασης που είχε υπογράψει με τη ΔΕΗ για παραδόσεις συγκεκριμένων ποσοτήτων λιγνίτη, αλλά και μη απόδοσης στο ελληνικό Δημόσιο οφειλόμενων μισθωμάτων ύψους περί τα 4,7 εκατ. ευρώ. Ενάμιση μήνα μετά η εταιρεία εξακολουθεί να λειτουργεί το ορυχείο και να παράγει ποσότητες που εξάγει στη Β. Μακεδονία, στο πλαίσιο μιας ανοχής που φέρεται να έχει διασφαλίσει, καθώς επιβεβαιωμένες πληροφορίες φέρουν υπουργείο, ΔΕΗ και Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας να βρίσκονται σε συζητήσεις για μια νέα συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας του, χωρίς να χρειαστεί το κοίτασμα να επιστραφεί στο Δημόσιο.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς τις σχετικές πληροφορίες, τονίζοντας ότι εάν η εταιρεία ρυθμίσει τα χρέη της προς το Δημόσιο μπορεί να κάνει ένσταση κατά της υπουργικής απόφασης και να συνεχίσει να λειτουργεί το κοίτασμα. Η εταιρεία φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών, την οποία εξάλλου, όπως αναφέρουν στην «Καθημερινή» αρμόδια στελέχη της, είχε ξεκινήσει μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος καθυστέρησε.

[ΠΗΓΗ: https://thessaliaeconomy.gr/, της Χρύσας Λιάγγου, από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 1/9/2022]