Κυβέρνηση: Νέο πακέτο μέτρων στήριξης αλλά με το βλέμμα και στα υπεσχημένα

Δεν είναι μόνον τα έσοδα από τον Τουρισμό που καλπάζουν όσο και ο ίδιος πέρα από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αλλά και η καλή ροή στα Ταμεία του κράτους από την καταβολή των φορολογικών – και άλλων- υποχρεώσεων των Πολιτών που επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να ανοίξει -λελογισμένα- το πουγκί παροχών το Φθινόπωρο. 

Ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τα έσοδα από τον Τουρισμό στις αρχές της εβδομάδας που δημιουργούν δημοσιονομικό περιθώριο ενώ χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας για τα μέτρα που θα ανακοινώσει από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο,  πρόσθεσε και άλλη σημαντική επίσης παράμετρο που κρατά ανοιχτά τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας: 

Την καλή ανταπόκριση των Πολιτών στις οφειλές τους προς το Κράτος: 3 δισ. ευρώ κατέβαλαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι φορολογούμενοι χωρίς καν να μειωθούν οι καταθέσεις. 

Ο κ. Σταικούρας πάντως , υπενθύμισε ότι στην εξίσωση για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, συνυπολογίζονται de facto και οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί. Σε “ράβε-ξήλωνε” δηλαδή ελέω κρίσης ή έκτακτων αναγκών, δεν προτίθεται να προχωρήσει η Κυβέρνηση. 

Επ αυτού, ο ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε: ” Πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους”. 

Κατά τα λοιπά, πολλά είναι εκείνα που βρίσκονται στο τραπέζι του μοιράσματος σε κοινωνία -Οικονομία ενόψει του χειμώνα που προδιαγράφεται εξόχως βαρύς αλλά όλα θα “κλειδώσουν” στο χρόνο τους: Επιταγή ακρίβειας, αύξηση επιδόματος θέρμανσης, Fuel Pass 3 κλπ. 

Ιεράρχηση προτεραιοτήτων

Το σκαρίφημα – όχι των μέτρων- αλλά του σκεπτικού βάσει των οποίων θα προκριθούν αυτά, έδωσε από την αίθουσα ενημέρωσης, ο Γ. Οικονόμου:

  1. Αφού μετρήσουμε σωστά, ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, καταλήξουμε στις δυνατότητες, ο Πρωθυπουργός πολύ συγκεκριμένα και με μεγάλη σαφήνεια θ’ ανακοινώσει ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η ελληνική κοινωνία.
  2. Πολύ στοχευμένα, πολύ ουσιαστικά, με σώφρονες κινήσεις, κρατώντας πάντα εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών.

“Κλειδί” Τουρισμός και φορολογικά έσοδα

Δια της ΕΡΤ, ο κ. Σταικούρας από πλευράς του, έδωσε το περίγραμμα των επόμενων βημάτων του οικονομικού επιτελείου για τη στήριξη της Κοινωνίας, με “κλειδί” τα έσοδα από τον Τουρισμό αλλά και τη φορολογία.

“Η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο”, είναι η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Οικονομικών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε και σε:

  • Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμούμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα. 
  • Πρέπει να υπάρξει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η δέσμευση για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 5/8/2022]