Το παρασκήνιο της πληρωμής της Gazprom – Δεν καταβλήθηκαν ρούβλια

Η πληρωμή προς τη Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να παραβιάζεται το πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι πληρωμές έγιναν σε ευρώ, με τους αγοραστές να λαμβάνουν πιστοποίηση ότι η συναλλαγή θεωρείται ολοκληρωμένη και ότι έχουν εκπληρώσει την υποχρέωσή τους που απορρέει από τη σύμβαση, χωρίς να θεωρείται πλέον ότι έχουν οφειλή προς τη ρωσική εταιρεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αγοραστής, δηλαδή η ΔΕΠΑ δεν είχε καμία συμμετοχή στο δεύτερο σκέλος, δηλαδή αυτό της μετατροπής της πληρωμής από ευρώ σε ρούβλια.

Μέσω της πιστοποίησης, διασφαλίστηκε αφενός ότι ο αγοραστής, δηλαδή η ΔΕΠΑ, εκπλήρωσε την υποχρέωσή της προς την Gazprom και αφετέρου ότι δεν έχει κάποια άλλη συμμετοχή στο επόμενο στάδιο που αφορούσε στην μετατροπή του ποσού από ευρώ σε ρούβλια.

Επί της ουσίας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, εκείνο που επετεύχθη μέσα από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ήταν από τη μία μεριά η ΔΕΠΑ να συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες της Ε.Ε. για την πληρωμή του φυσικού αερίου προς τους Ρώσους και από την άλλη μεριά η Gazprom να διασφαλίσει ότι το ποσό της πληρωμής θα φτάσει στη Μόσχα χωρίς εμπόδια, μέσω της μετατροπής σε ρούβλια, η οποία σε κάθε περίπτωση πραγματοποιήθηκε με δική της ευθύνη.

Και όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η πληρωμή δε θα μπορούσε να γίνει σε ρούβλια, με δεδομένο ότι η ΔΕΠΑ όπως και οι άλλοι Έλληνες αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου (Mytilineos, όμιλος Κοπελούζου) δεν έχουν πρόσβαση στο ρωσικό νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε ο Β. Πούτιν, οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από τις “μη φιλικές χώρες” προβλεπόταν να γίνονται με συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω δύο λογαριασμών: ο πρώτος σε ξένο νόμισμα και ο δεύτερος σε ρούβλια.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας, η Gazprombank καλείται να μετατρέψει σε ρούβλια το ποσό που κατατίθενται σε ξένο νόμισμα  πριν το μεταφέρει στην μητρική Gazprom.

Από την πλευρά της Κομισιόν, όπως έχει δηλώσει ξεκάθαρα η αρμόδια επίτροπος ενέργειας Κ. Σίμσον, οι πληρωμές της Gazprom από ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή δολάρια, με τις Βρυξέλλες να έχουν καταστήσει ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να καταβληθούν πληρωμές σε ρούβλια.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 25/5/2022]