Αισιοδοξία για τον εξορυκτικό κλάδο

Η παγκόσμια μετάβαση προς την απαλλαγή από τον άνθρακα οδηγεί σε ανάπτυξη και αισιοδοξία στον εξορυκτικό κλάδο παγκοσμίως, σύμφωνα με το «Global Mining Outlook 2022» της KPMG International.

Η ετήσια έρευνα, που δημοσιεύεται για 12η συνεχή χρονιά, βασίζεται στα συμπεράσματα και στην εμπειρία των επαγγελματιών της KPMG στις εταιρείες μέλη ανά τον κόσμο, καθώς και στην ανάλυση μιας έρευνας με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 στελεχών του κλάδου σε 23 βασικές αγορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται ελληνικές εταιρείες στο δείγμα της έρευνας.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, το 62% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους το επόμενο έτος.

Αν και το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο από την περσινή έρευνα (66%) και επιβεβαιώνει ξανά την αστάθεια των τιμών των βασικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την 

ευρύτερη αβεβαιότητα σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πανδημία της COVID-19, η αισιοδοξία στην αγορά δεν φαίνεται να περιορίζεται. Παρά τις σημαντικές διακυμάνσεις, οι τιμές των βασικών προϊόντων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στην τεράστια αύξηση της ζήτησης για ορυκτά, μεταξύ τους το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και ο γραφίτης – όλα τους βασικά συστατικά για την απαλλαγή του κόσμου από τον άνθρακα.

Ενώ μέρος του αντίκτυπου της πανδημίας της COVID-19 έχει υποχωρήσει, σημειώνεται ότι οι κορυφαίοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο εξορυκτικός κλάδος συνεχίζουν να εντοπίζονται περισσότερο εκτός του τομέα, παρά εντός του. Οι τιμές των βασικών προϊόντων, των κινδύνων αδειοδότησης και η πρόσβαση στα αποθέματα παραμένουν βασικά ζητήματα για τα στελέχη, αλλά οι περιβαλλοντικοί και γεωπολιτικοί παράγοντες καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χρόνο στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων.

Ο κίνδυνος που κατατάσσεται υψηλότερα από τους ερωτηθέντες αφορούσε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των νέων κανονισμών. Πέρυσι, οι παράγοντες περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση (ESG) κατατάχθηκαν πέμπτοι μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων.

Στον απόηχο των δεσμεύσεων για το κλίμα της συνόδου COP26, δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με την KPMG, το γεγονός ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) των επικεφαλής του εξορυκτικού κλάδου που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δήλωσαν ότι ανέμεναν ότι το μεγάλο εύρος των παραγόντων ESG θα προκαλέσουν διαταραχή (disruption) στον κλάδο τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξανόμενο έλεγχο και πίεση από τους επενδυτές καθώς ο κόσμος θέλει να αντιμετωπίσει το επείγον θέμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά για πολλά ηγετικά στελέχη η έλλειψη σαφήνειας, οι ασυνέπειες στους κανόνες σε διαφορετικές περιφέρειες και οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι κανονισμοί θα μπορούσαν να περιορίσουν τις κατά τα άλλα αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης. Περισσότεροι από τους μισούς (55%) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι δεν πιστεύουν πως τα θέματα ESG είναι εύκολα κατανοητά και ενιαία σε όλη την αγορά.

[ΠΗΓΗ: ΤΟΜΑΝΙFESTO, 26/5/2022]