Δεν υπάρχουν ουρανοκατέβατα κέρδη στον ηλεκτρισμό

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες εβδομάδες για τα περίφημα ουρανοκατέβατα κέρδη στην αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή για τα κέρδη που προέκυψαν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των υψηλών τιμών που επικρατούν στη χονδρεμπορική αγορά. Η υπόθεση είναι σχετικά απλή: καθώς οι χονδρικές τιμές του ρεύματος διαμορφώνονται από τις μονάδες φυσικού αερίου σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, οι λοιπές τεχνολογίες απολαμβάνουν υψηλά υπερκέρδη, καθώς οι τιμές υπερκαλύπτουν τα μεταβλητά κόστη. Στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, τα περίφημα ουρανοκατέβατα κέρδη αφορούν στις μονάδες λιγνίτη και στα υδροηλεκτρικά. 

Υπό το πρίσμα αυτό ενδιαφέρον παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες τα αποτελέσματα των ενεργειακών εταιρειών με παρουσία στην ηλεκτροπαραγωγή και ιδίως τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία και διαθέτει λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες. Πράγματι λοιπόν στα αποτελέσματα της ΔΕΗ καταγράφεται σημαντική αύξηση της κερδοφορίας EBITDA στον τομέα της παραγωγής, που από ζημιές 145 εκατ. ευρώ το 2020 εμφανίζει κέρδη 643 εκατ. ευρώ το 2021.

Ωστόσο, τα κέρδη αυτά υποσκελίζονται από τον κλάδο της εμπορίας ο οποίος από κέρδη 576 εκατ. ευρώ, το 2021 εμφανίζει ζημιές 202 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές εκπτώσεις που προσέφερε η εταιρεία προς τους πελάτες της στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση φτάνουν στα 800 εκατ. ευρώ.  Με απλά λόγια οι παροχές της ΔΕΗ προς τους πελάτες της υπερκαλύπτουν τα κέρδη των 643 εκατ. ευρώ που εμφάνισε η εταιρεία στην παραγωγή κατά το 2021. 

Ίδια είναι η εικόνα και στις άλλες ενεργειακές εταιρείες, όπου τα όποια κέρδη καταγράφονται στον τομέα της παραγωγής “ψαλιδίζονται” ή ακόμη και μηδενίζονται από τις ασθενείς επιδόσεις του τομέα της προμήθειας. Αυτό ισχύει για εταιρείες όπως η Mytilineos και η Motor Oil Hellas, όπως φάνηκε και στα αποτελέσματα της χρήσης του 2021 που ανακοινώθηκαν. 

Ενδεικτικά η Mytilineos εμφάνισε αρνητικά EBITDA 61 εκατ. ευρώ στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία υπερκάλυψαν την αύξηση των EBITDA στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (155 εκατ. ευρώ έναντι 114 εκατ. ευρώ το 2020).

Αντίστοιχα και η Μότορ Όιλ εμφάνησε αρνητικά EBITDA κατά 8 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 (έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ πέρυσι) ενώ συνολικά στη χρονιά τα EBITDA του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 2 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ το 2020 κυρίως εξαιτίας της ασθενούς επίδοσης της NRG, η οποία και υποσκέλισε τα κέρδη από τον τομέα της παραγωγής. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε με την ενεργειακή κρίση, πλήττονται και οι ίδιες οι εταιρείες, οι οποίες μεταξύ άλλων καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης, συμπιέζουν σημαντικά τα περιθώριά τους στον τομέα της προμήθειας ενώ και στην παραγωγή δεν εμφανίζουν υπερκέρδη, όπως λανθασμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Χάρη Φλουδόπουλου, 18/4/2022]