ΛΑΡΚΟ: Προς νέα παράταση στις οικονομικές προσφορές – Οι επενδυτές που συνεχίζουν και οι εκκρεμότητες

Με καθυστέρηση αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς τουλάχιστον ένας από τους υποψήφιους επενδυτές έχει ζητήσει να μετατεθεί σε μεταγενέστερο χρόνο η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή οικονομικών δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες θα κατατεθούν όπως όλα δείχνουν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αναμένεται να γίνει δεκτό για την παράταση των δύο διαγωνισμών, που υλοποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση των δημόσιων μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι και από τον ειδικό διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων στην Εύβοια και την Καστοριά.

Συνεχίζουν τρεις επενδυτές

Στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία όπως όλα δείχνουν αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τη διάσωση της πολύπαθης εταιρείας, εξακολουθούν να συνεχίζουν τρία υποψήφια σχήματα παρά την πρόσφατη φημολογία περί απόσυρσης του ενός διεκδικητή.

Για την αξιοποίηση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ ενδιαφέρονται η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, ο όμιλος Mytilineos και η Commodity and Mining Insight.

Για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των διαγωνισμών θα πρέπει να διευθετηθούν δύο ακόμα ζητήματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Το πρώτο αφορά στην καταγγελία των συμβάσεων των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

Χωρίς το προσωπικό

Τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που αποτελούν αντικείμενο των διαγωνιστικών διαδικασιών θα πρέπει να μεταβιβαστούν στους επενδυτές δίχως το προσωπικό που απασχολείται τώρα στη ΛΑΡΚΟ, δεδομένου ότι η διακοπή της οικονομικής συνέχειας της επιχείρησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξυγίανση της βιομηχανίας νικελίου.

Ο επενδυτής που θα προκύψει από τους διαγωνισμούς θα αξιολογήσει τις ανάγκες τις εταιρείας και θα αποφασίσει πόσους από τους εργαζόμενους θα προσλάβει ξανά.

Η διαδικασία της καταγγελίας των συμβάσεων, την οποία έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας, προχωρά μετ’ εμποδίων καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί κοινός τόπος με τα σωματεία των εργαζομένων.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά στην παράταση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το μεταλλουργικό εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η υφιστάμενη ΑΕΠΟ αναμένεται να παραταθεί για μία πενταετία προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον νέο επενδυτή να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

[ΠΗΓΗ: https://energymag.gr/, της Νεφέλης Ζορμπά, 9/3/2022]