«Αντίστροφη μέτρηση» για τη ΛΑΡΚΟ

Στις 14 Μαρτίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Κληρώνει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου η τύχη της ΛΑΡΚΟ, με τον Ειδικό Διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ να έχουν ορίσει τη συγκεκριμένη ημέρα ως την καταληκτική για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ως προς το μέτωπο των δύο διαγωνιστικών διαδικασιών για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων και του εργοστασίου της πολύπαθης βιομηχανίας σιδηρονικελίου, οι οποίες όλα δείχνουν πως βαίνουν προς το τέλος τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν και η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ οδεύει προς κατάληξη εν τούτοις τα δύο σημαντικά αγκάθια της βιομηχανίας παραμένουν στο παρά πέντε των διαγωνισμών.

Το πρώτο έχει να κάνει με το εργασιακό και το δεύτερο με τις περιβαλλοντικές εκκρεμότητες.

Σε σχέση με το εργασιακό, πηγές θέλουν να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες των ομαδικών απολύσεων των 1.065 εργαζομένων, καθώς το πρώτο στάδιο που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων τους και του εργοδότη (εν προκειμένω του Ειδικού Διαχειριστή), δεν έκλεισε με την αναγκαία συμφωνία. Και συνεπώς οι δύο πλευρές καλούνται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Πηγές θέλουν να έχει κανονιστεί σήμερα συνάντηση μεταξύ του οργάνου και των σωματείων των εργαζομένων. Άγνωστο παραμένει πότε θα προσκληθεί ο Ειδικός Διαχειριστής, ενώ να σημειωθεί ότι αν τελικά το ΑΣΕ πετύχει την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γνωμοδοτήσει σε 10 ημέρες και σε 20 ημέρες θα υλοποιηθούν οι απολύσεις.

Αναφορικά με το δεύτερο αγκάθι της υπόθεσης της ΛΑΡΚΟ, το περιβαλλοντικό, πληροφορίες αναφέρουν πως οι απαραίτητες εγγυήσεις που ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές, και ιδίως ως προς τις παραβάσεις του παρελθόντος κατά τις οποίες ιδιοκτήτης ήταν το ελληνικό Δημόσιο, δεν έχουν δοθεί. Σε εκκρεμότητα, όπως λέγεται, βρίσκεται και η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Με τα δύο αυτά σοβαρά εμπόδια, καθώς και με τις εκτιμήσεις καλά ενημερωμένων πηγών πως με το που βάλει το κλειδί στην πόρτα του εργοστασίου ο νέος επενδυτής θα απαιτηθούν κεφάλαια τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ, το εγχείρημα της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ κρέμεται από μία κλωστή…

Το δυσμενές σενάριο 

Στο ενδεχόμενο που η διαγωνιστική διαδικασία ναυαγήσει, τότε και ο φάκελος της ΛΑΡΚΟ κλείνει με δραματικό τρόπο: η εταιρεία πτωχεύει και τα περιουσιακά της στοιχεία βγαίνουν στο σφυρί, με τους εργαζομένους να μένουν χωρίς δουλειά.

Η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από το 2020, ενώ όπως προαναφέρθηκε την ερχόμενη Δευτέρα θα διενεργηθούν δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος θα είναι από τον Ειδικό Διαχειριστή και αφορά τη μεταβίβαση των μεταλλείων Εύβοιας Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Ο δεύτερος διαγωνισμός διοργανώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο Δημόσιο.

Φιναλίστ της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι τρία επενδυτικά σχήματα: οι ΓΈΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, Mytilineos και Commodity & Mining Insight Ireland Limited.

 

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Χρήστου Κολώνα, 10/3/2022]