Με βήμα σημειωτόν η ιδιωτικοποίηση της Λάρκο, καθυστερούν οι διαγωνισμοί

Νέα κονδύλια για να πληρωθούν οι μισθοί στην ΛΑΡΚΟ θα αναζητήσουν σύντομα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν οι δύο διαγωνισμοί πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ζημιογόνου βιομηχανίας πριν τον επόμενο χρόνο.

Μάλιστα αρκετοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο στο ΥΠΕΝ έκαναν λόγο για «διαδικασία – αστραπή» όταν από την εξέλιξη των πραγμάτων είναι αμφίβολο αν όλοι επιδιώκουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία!

«Μεταξύ αυτών δεν είναι μόνο πολιτικοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την βιομηχανία σιδηρονικελίου για την οποία η Ελλάδα έχει κληθεί να πληρώσει πρόστιμα σχεδόν 150 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση (για «παράνομες κρατικές ενισχύσεις») αλλά και σύμβουλοι οι οποίοι εδώ και χρόνια επωφελούνται από τη σημερινή κατάσταση» επισημαίνουν όσοι ασχολούνται με την υπόθεση.

Όπως εξηγούν, εδώ και μήνες έπρεπε να έχουν προχωρήσει ρυθμίσεις σε σχέση με τα περιβαλλοντικά θέματα στην ΛΑΡΚΟ καθώς και άλλες διευθετήσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι δύο διαγωνισμοί. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Όπως είναι γνωστό περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ πωλούνται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών, από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή, στους οποίους έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι σχήματα. Κατά πληροφορίες οι υποψήφιοι έχουν περιοριστεί σε τρεις – τέσσερις, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη φημολογία. Στο δεύτερο στάδιο των δύο διαγωνισμών είχαν περάσει έξι σχήματα και συγκεκριμένα οι COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, Μυτιληναίος, SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED, THARISA PLC και TRAFIGURA GROUP Pte Ltd.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:

τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και

τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με την πρόσκληση στο αντικείμενο του διαγωνισμού που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:

  • Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας.
  • Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις.
  • Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
  • Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη).
  • Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια.
  • Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα).

[ΠΗΓΗ: https://news.b2green.gr/, από businessdaily.gr, 31/8/2021]