Γιατί δεν εκανε σαρωτικό ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης – Το παρασκήνιο με Αποστολάκη

Ένα από τα παλαιότερα ρητά της πολιτικής θέλει τον ανασχηματισμό του εκάστοτε κυβερνητικού σχήματος να αποτελεί μία από τις πλέον δύσκολες ασκήσεις για έναν πρωθυπουργό κα τους στενούς συνεργάτες του.

Σχεδόν 24 ώρες μετά τις ανακοινώσεις για τις αλλαγές στην υπουργική ομάδα, οι οποίες αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ελέω των μηνυμάτων που θα εξέπεμπαν σε πολλές κατευθύνσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου…μετράνε κέρδη και ζημίες, μετά το τέλος μίας…κυοφορίας πολλών εβδομάδων, με απαρχή τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις πυρκαγιές. Από εκείνη την ημέρα, στα μέσα ενός Αυγούστου που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα των πύρινων μετώπων, μέχρι και την…Ανατολή των παρεμβάσεων στο υπουργικό σχήμα, είχαν ακουστεί σενάρια πολλά. Περί ενός δομικού ανασχηματισμού. Περί αλλαγών σε πρόσωπα. Περί αποχωρήσεων, αλλά και εισόδου πολλών νέων προσώπων. Όλα αυτά, μπορούν να μείνουν προς το παρόν, στην άκρη, καθώς η ανατροπή Αποστολάκη είναι αναμφισβήτητο πως επέφερε πλήγματα στα “θέλω” της επανεκκίνησης και της περαιτέρω ώθησης, μέσα από νέο καινούριο ξεκίνημα. Κι αν ο πρώτος στόχος των αλλαγών σε ένα υπουργικό σχήμα είναι να…υψωθεί ο πήχης των επικοινωνιακών και πολιτικών κερδών, αυτό φαίνεται ότι πέρασε σε…δεύτερη μοίρα, μετά την άρνηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας να…τρέξει το χαρτοφυλάκιο που, αρχικά, του ανατέθηκε.

Στην κυβέρνηση, όπως είναι αναμενόμενο, πνέουν μένεα για αυτό το “πισωγύρισμα”. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις αρχικές επικοινωνίες που είχαν πραγματοποιηθεί με τον κ. Αποστολάκη η πρόταση ήταν να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο ίδιος ζήτησε να γίνει υπουργός και ο πρωθυπουργός το έκανε δεκτό, αναγνωρίζοντας ότι έχει διατελέσει υπουργός Άμυνας, με σημαντική συνεισφορά και δε θα ήταν σωστό να γίνει αναπληρωτής υπουργός. “Ο ίδιος είπε στον πρωθυπουργό ότι θα τα δώσει όλα και τον ευχαρίστησε για την τιμή. Μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, επίσης ο ίδιος δεχόταν τηλεφωνικά τα συγχαρητήρια. Τι μεσολάβησε; Ότι δεν πήρε το…πράσινο φως του Αλέξη Τσίπρα”, σχολιάζουν. Η ανάγκη να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, προκειμένου η χώρα να “θωρακιστεί” και να μη βιώσει και πάλι τέτοιας έκτασης καταστροφή αποτυπώθηκε στην πρωθυπουργική κίνηση για τη δημιουργία ενός ειδικού χαρτοφυλακίου, ωστόσο η…τελική γεύση μπορεί να ειπωθεί ότι επιφέρει ακόμα και πλήγμα στο προφίλ και στο τελικό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει κατά μέρους την ιδέα για τη δημιουργία μίας ισχυρής δομής, η οποία θα έχει την ευθύνη της δύσκολης αποστολής για την Πολιτική Προστασία; Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακριβώς αντίθετο. Αυτό που αναζητείται είναι ένα πρόσωπο…πέρα και επάνω από τα κόμματα, για να οδηγήσει το…πλοίο σε ασφαλή λιμάνια. Ένα πρόσωπο που θα απολαμβάνει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Και μέχρι να βρεθεί το πρόσωπο αυτό, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο.

Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Ουσιαστικά, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις, το υπουργικό σχήμα…πορεύεται, στη μεγάλη του πλειοψηφία, με τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί από τον Ιούλιο του 2019. Όπως, μάλιστα, σημειώνουν παράγοντες, ο “σκληρός πυρήνας” της υπουργικής ομάδας (στους τομείς, για παράδειγμα, της Οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της Παιδείας και της Άμυνας) παρέμεινε αναλλοίωτος,  καθώς η κυβέρνηση, σε αυτά τα πεδία, έχει θετικό πρόσημο, το οποίο αποτυπώνεται και στις μετρήσεις. Παράδειγμα αποτελεί η Νίκη Κεραμέως, που παρέμεινε στη θέση της, δείχνοντας, όπως παρατηρούν στελέχη, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. “Δε γίνονται αλλαγές για τις αλλαγές ούτε για επικοινωνιακούς λόγους.  Ο πρωθυπουργός έχει δείξει και στο παρελθόν, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ότι οι κινήσεις του είναι καλά ζυγισμένες, σωστά προσανατολισμένες και πάντοτε σε συνάφεια με τις βασικές αρχές της διακυβέρνησης του”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. “Ο ανασχηματισμός δεν προκαλεί  ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού  έργου, που αφορούν στην ανάπτυξη, στις υποδομές,  στην απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο μέλλον της νέας γενιάς, στην παιδεία, στην εργασία και στην ασφάλιση”, αναφέρουν στελέχη.

Τρία είναι τα πρόσωπα που…τραβούν επάνω τους προβολείς. Πρώτος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που απομακρύνθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όταν γίνεται μία μεγάλη καταστροφή υπάρχει και η αντικειμενική ευθύνη. Και την αντικειμενική ευθύνη την έχει ο πολιτικός προϊστάμενος. Παράλληλα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έφυγε μόνο για τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και για ζητήματα ασφάλειας. Ζητήματα, για τα οποία η κυβέρνηση δεχόταν κριτική τόσο από τα δεξιά της, όσο και από τα αριστερά της. Δεύτερο πρόσωπο είναι ο Χάρης Θεοχάρης, που έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος, ελέω…καραμπόλας, όπως σημειώνουν πηγές. Τρίτο πρόσωπο είναι ο Βασίλης Κικίλιας. Μετακινήθηκε στο υπουργείο Τουρισμού από το υπουργείο Υγείας, στοιχείο που κατά πολλούς σηματοδοτεί την ανάγκη να υπάρξει μία νέα ομάδα, η οποία θα διαχειριστεί τα δύσκολα μέτωπα του πανδημικού ιού.

Στα θετικά του ανασχηματισμού στελέχη της κυβέρνησης προσθέτουν ότι γίνεται πιο αντιπροσωπευτική η εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών, όπως η Εύβοια, η Δυτική Μακεδονία και η Αχαΐα, με έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη. Ένα ακόμα σημείο αναφοράς, βέβαια, αποτελεί η επιστροφή το Τάκη Θεοδωρικάκου. “Όποιος φεύγει, μπορεί να ξαναμπεί”, σχολιάζουν στελέχη και συμπληρώνουν ότι ο κ. Θεοδωρικάκος προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς και προστίθεται σε μία σειρά έτερων κυβερνητικών στελεχών από τον ίδιο χώρο. Όπως, οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Πιερρακάκης και η κυρία Μενδώνη.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 1/9/2021]