Οι πυρκαγιές “φουντώνουν” τον πληθωρισμό του Αυγούστου

Στην σταδιακή άνοδο των τιμών που πυροδοτεί επί μήνες ο εισαγόμενος πληθωρισμός από καύσιμα, μέταλλα, πρώτες ύλες και μεταφορικά ήρθε να προστεθεί η έλλειψη και κατά συνέπεια η άνοδος των τιμών των οπωροκηπευτικών μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Η καταστροφή καλλιεργειών κυρίως στην Πελοπόννησο (κυρίως την Ηλεία) αλλά και την Εύβοια που τροφοδοτούσαν όλη την Ελλάδα, προκάλεσαν ελλείψεις και άνοδο των τιμών πρώτα στα νωπά λαχανικά, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να επίδραση και στην τιμή του λαδιού και άλλων βασικών προϊόντων διατροφής.

Η μεγάλη άνοδος των τιμών (30% έως 150%) καταγράφηκε μέσα στην εβδομάδα πρώτα στις λαϊκές αγορές και συνοικιακά οπωροπωλεία, αλλά δεν θα αργήσει να περάσει και στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ .

Στο μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία καταγράφει αυξήσεις από 3% έως και 5% στις τιμές σε κρέατα (πλην χοιρινού) συσκευασμένα τρόφιμα (ζυμαρικά δημητριακά) και πλέον ως μέτρο ανάσχεσης των ανατιμήσεων, λειτουργούν μόνο οι προσφορές σε επιλεγμένα είδη που παρέχουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ .

Την ίδια ώρα, ακολουθώντας την διεθνή τιμή του πετρελαίου που μένει σταθερά πάνω από τα 73 δολάρια το βαρέλι, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης καταγράφει από την αρχή του χρόνου αύξηση της τάξης του 20%.

Το αποτέλεσμα, είναι η μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 1,7 ευρώ. Στα νησιά η τιμή είναι υψηλότερη και φτάνει το 1,95 ευρώ το λίτρο, λόγω του πρόσθετου κόστους των μεταφορικών.

Το χειρότερο είναι ότι με την “σταθερότητα” της τιμής του αργού πάνω από το 70 δολάρια, οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα διατεθεί φέτος σε τιμή κοντά στο 1,20 ευρώ το λίτρο από 0,95 λεπτά τον χειμώνα 2020 -2021.

Παράλληλα τον Ιούλιο είχαμε αυξήσεις 73,2% στο φυσικό αέριο (καύσιμο που ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου) ενώ σταδιακά θα περάσουν και στα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια ρεύματος, οι αυξήσεις των τιμών που έχουν εγκριθεί από τον Ιούλιο.

Από τον Ιούλιο η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει μικρή αύξηση και στις τιμές των τουριστικών καταλυμάτων οι οποίες αναμένεται να γίνουν μεγαλύτερες όσο κορυφώνεται μέσα στο μήνα η τουριστική κίνηση.

Οι δείκτες δείχνουν συνέχεια της ανόδου

Δεδομένο είναι για το Αύγουστο ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα προσεγγίσει αν δεν ξεπεράσει το 2% από 1,4% που ήταν τον Ιούλιο καθώς πλέον ο εισαγόμενος πληθωρισμός αρχίζει να καταγράφεται και στις τιμές στα ράφια των καταστημάτων. Το χειρότερο είναι ότι οι επιμέρους δείκτες προδιαγράφουν και νέες αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες.

Από τους πιο πρόσφατους, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στην βιομηχανία, ο οποίος καταγράφει την διακύμανση των τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων και των πρώτων υλών καταγράφει για τον Ιούνιο αύξηση 20,5% κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων και των μετάλλων έναντι αύξησης 22,8% τον Μάιο και 28,2% τον Απρίλιο.

Η μεταφορά των αυξήσεων αυτών στις τιμές λιανικής, είναι υπόθεση 2-3 μηνών ανάλογα με το προϊόν και τα αποθέματα που τηρούν τα καταστήματα λιανικής.

Επίσης ο δείκτης εισροών εκροών στην γεωργία και την κτηνοτροφία, που εξετάζει το κόστος παραγωγής και τις τιμές από το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα καταγράφει για τον Ιούνιο (πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές) άνοδο 5,7% έναντι αύξησης 5,3% για τον Μάιο και 3,7% για τον Απρίλιο.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 20/8/2021]