Ποιοι κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς για ΛΑΡΚΟ, ποιοι αποσύρθηκαν

Περιορίζονται οι «μνηστήρες» για το εργοστάσιο αλλά και για τα μεταλλεία της εταιρείας. Τα σχήματα που θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» στους δυο διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή.

Σε τέσσερις από τους αρχικά έξι προτιμητέους επενδυτές έχει περιοριστεί πλέον το ενδιαφέρον για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία της. Με τους δύο, συνεπώς, να έχουν αποχωρήσει, στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να κοντραριστούν οι υπόλοιποι τέσσερις, ενώ στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή οι τρεις από αυτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, από τους δύο διαγωνισμούς που «τρέχουν» παράλληλα, αποχώρησαν η Trafigura Group Ltd, που εμπορεύεται και διακινεί commodities και η Tharisa PLC, που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση μετάλλων.

Από τους εναπομείναντες, η ελβετική Solway Investment Group Ltd, ενδιαφέρεται περισσότερο για την εργοστασιακή μονάδα της ΛΑΡΚΟ και όχι τόσο για τα μεταλλεία της. Όπως εκτιμάται, θα δώσει το παρών μόνον στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι, καθώς και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου.

Στον ίδιο διαγωνισμό θα διαγκωνιστεί με την Mytilineos, την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG και την Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Αντίθετα, μόνον οι τρεις τελευταίοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή, για την πώληση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης) και Καστοριάς, των αποθεμάτων μεταλλευμάτων, αγροτεμαχίων στην περιοχή του μεταλλείου Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και του κινητού και άλλου εξοπλισμού.

Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα υποβληθούν στα μέσα Οκτωβρίου, χωρίς, ωστόσο, να έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία. Στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης η αρχική ημερομηνία που έχει ορισθεί είναι στις 21 Σεπτεμβρίου. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, θα μετατεθεί για τις αρχές Οκτωβρίου, ώστε να είναι πιο κοντά με την προθεσμία του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, θα διατηρηθεί η διαφοροποίηση στους χρόνους υποβολής των προσφορών για τους δύο διαγωνισμούς, όπως είχε σχεδιασθεί εξαρχής. Παραμένει επίσης ο στόχος ένας τελικά επενδυτής να αναλάβει τόσο τη μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, όσο και την εξαγορά των μεταλλείων της.

Όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι επισκέψεις στο συγκρότημα της ΛΑΡΚΟ από τους επενδυτές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, με ελάχιστες πλέον διευκρινίσεις να ζητούνται κι αυτές πάνω σε τεχνικά ζητήματα. Εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της νέας ΑΕΠΟ από το ΥΠΕΝ, αν και όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, οι «ζεστοί» υποψήφιοι επενδυτές έχουν αντιληφθεί και γνωρίζουν πολύ καλά το σημαντικό κόστος των περιβαλλοντικών επεμβάσεων που θα απαιτηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί περίοδος χάριτος τεσσάρων ετών για την προσαρμογή του συγκροτήματος στους περιβαλλοντικούς κανόνες, αν και ούτε αυτό έχει «κλειδώσει» επίσημα.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/, της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, 23/8/2021]