Όλα τα νέα μέτρα που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι μετά τη νέα έκρηξη στα κρούσματα

Η χθεσινή καταγραφή του ΕΟΔΥ με εκτόξευση των νέων κρουσμάτων στα 1.797 απέδειξε με τον πιο “σκληρό” τρόπο αυτό που έβλεπαν οι ειδικοί την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή την άνοδο της διασποράς που σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην υψηλή μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, αλλά και στην ελλιπή τήρηση των κανόνων προστασίας σε χώρους διασκέδασης, με τη μέση ηλικία των διαγνώσεων να πέφτει μόλις στα 27 έτη. 

Ο “συναγερμός” έχει χτυπήσει ήδη και η επαναφορά μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους (σημειώνεται πως εξαρχής υπήρχε η οδηγία για χρήση της όπου παρατηρείται συνωστισμός) φαίνεται πως μπαίνει εκ νέου στο τραπέζι για να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

Οι λοιμωξιολόγοι που εκτός απροόπτου συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα και έχουν ήδη αξιολογήσει τις περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο, δεν αποκλείουν τη λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον μερικές από τις προτάσεις που συζητούνται είναι η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, αλλά και η επαναφορά των απαγορεύσεων στον ωράριο στις περιοχές που η διασπορά μεγαλώνει.

Οι συστάσεις θα είναι διαρκείς, όμως η μεγαλύτερη παρότρυνση θα είναι το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό, καθώς την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός των εμβολιασμών σημείωσε μικρή κάμψη.

Αυτό που θέλουν να αποφύγουν οι λοιμωξιολόγοι είναι να επιβαρυνθεί και πάλι το σύστημα υγείας, κάτι που θα γίνει εάν αυξηθούν οι νοσηλείες.

Σημειώνεται πάντως πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εισαγωγών πλέον αφορά σε άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Την ίδια ώρα μόνο με καθήμενους και με βάση τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης θα λειτουργούν από την Πέμπτη 8 Ιουλίου οι χώροι διασκέδασης (εστίαση, μπαρ, καφέ), όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη με στόχο να περιοριστεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊού στις νεότερες ηλικίες, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρούσματα τα τελευταία 24ωρα, και για να περάσουμε όλοι ένα καλύτερο καλοκαίρι.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Βίκυς Κουρλιμπίνη, 7/7/2021]