Αυτή είναι η νέα στρατηγική για τους εμβολιασμούς – Αυστηροποίηση προστίμων για τις επιχειρήσεις

Με τον πρωθυπουργό να…κρούει καμπανάκι για τη μετάλλαξη “Δέλτα” του πανδημικού ιού και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, η κυβέρνηση…ανεβάζει στροφές στην επιχείρηση “πειθούς”, γνωρίζοντας ότι η οδός προς το χτίσιμο του τείχους ανοσίας περνάει μέσα από τον πολλαπλασιασμό των ραντεβού σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας.

Οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας είναι χαρακτηριστικοί του προβληματισμού στο κυβερνητικό επιτελείο για τις… Συμπληγάδες, τις οποίες ορθώνει η ινδική μετάλλαξη. “Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η ενδυνάμωση της προσφοράς όλων των βαθμίδων του κράτους στην αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού αποτελεί πλέον μείζον ζητούμενο. Η θωράκιση της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός ενός ενδεχόμενου τέταρτου κύματος κατέχουν περίοπτη θέση στην ατζέντα του Μαξίμου. Μαζί με τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε νησιά…πηγαίνουν περίπατο. Τον πήχη τον όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο, όμως πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο, ώστε τελικά, όταν θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού”, διεμήνυσε.

Κεντρικός στόχος, λοιπόν, είναι να μην κάνουν…κοιλιά οι εμβολιασμοί κατά τους θερινούς μήνες. Και η κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο ότι θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου να διευρύνει την απήχηση των μηνυμάτων που αφορούν στην ανάγκη επιτάχυνσης των…τσιμπημάτων. Η πρώτη φάση, αυτή των ανακοινώσεων για τις διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους καταγράφει μία πρώτη θετική αύρα. “Έχουν κλειστεί περί τα 150.000 επιπλέον ραντεβού, σε σχέση με αυτά που ήταν προγραμματισμένα. Λίγο παραπάνω από τις 100.000 αφορούν την ηλιακή ομάδα των 18-25 ετών. Άρα, υπήρξε ανταπόκριση”, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη. 

Στην… εξίσωση, πλέον, μπαίνουν πιο δυναμικά και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό ζήτησε, άλλωστε, ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. “Εισερχόμαστε, πλέον, στην επόμενη φάση της εμβολιαστικής μας εκστρατείας και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της Κοινωνίας των Πολιτών, του επιχειρηματικού κόσμου, είναι εξαιρετικά σημαντική”, δήλωσε. Τη στιγμή που η καμπύλη των εμβολιασμών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αντί να ανεβαίνει γίνεται επίπεδη, το κομβικό είναι να επιταχυνθούν τα…τσιμπήματα σε εκείνες τις περιοχές ανά την επικράτεια, οι οποίες έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου. Και αυτό θα γίνει μέσα από τον εντοπισμό ανεμβολίαστων συμπολιτών μας σε επίπεδο μικροκλίμακας του κάθε δήμου, οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν.

Το σχέδιο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα…περπατάει κομμάτι-κομμάτι. Με βάση τα ποσοστά του εμβολιασμού που θα καταγράφονται σε επίπεδο δήμων, η κυβέρνηση θα καταρτίζει ένα συγκεκριμένο πλάνο, το οποίο θα επικαιροποιείται ανά εβδομάδα ως προς τους στόχους. Το πλάνο αυτό θα έχει δύο πτυχές:

  • Σε τοπικό επίπεδο θα υπάρχει ανάλυση δεδομένων που θα απαντούν στο ερώτημα “για ποιο λόγο δεν εμβολιάζονται πολίτες”. Με δεδομένο ότι οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι κοινωνικοί, ιδεολογικοί ή ακόμα και θρησκευτικοί, θα εντοπίζεται ανά περίπτωση η πηγή της…απροθυμίας, με στόχο να υιοθετείται το κατάλληλο πλαίσιο κινήσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή, για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να…κλείσουν το ραντεβού τους.
  • Σε επίπεδο των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥΥ, στόχος είναι αυτές να…φτάσουν σε απομακρυσμένα χωριά και οικισμούς της χώρας, ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα των αποστάσεων από τα εμβολιαστικά κέντρα, το οποίο λειτουργεί (σε ορισμένες περιπτώσεις) αποθαρρυντικά. Οι κινητές μονάδες θα πραγματοποιούν εμβολιασμούς με Pfizer και Johnson & Jonhson.

“Ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Για αυτό θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά ημέρα χαμένη”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση και εκτέλεση του στρατηγικού σχεδίου θα διαδραματίσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα στοχευμένες επισκέψεις στην περιφέρεια, ενώ δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα βρίσκονται ανά τακτά διαστήματα στην Αθήνα, ώστε να υπάρχει συνεχής καταγραφή της κατάστασης.

Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι και αυστηροποίηση προστίμων. “Λουκέτο” ακόμα και από την πρώτη παράβαση

Την περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων για όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας προωθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, εξετάζεται ακόμα και η αναστολή της λειτουργίας των μεγάλων καταστημάτων, ακόμα και από την πρώτη παράβαση.

Από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, πέραν όλων των άλλων, ηχηρό ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για αυστηροποίηση των ελέγχων.

Με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση από τις 15 Ιουλίου, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα θέσει σε εφαρμογή ειδική δέσμη παρεμβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι:

  • Η αυστηροποίηση των κυρώσεων για τις επιχειρήσεις που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας. Μάλιστα εξετάζεται για τα μεγάλα καταστήματα, πέρα από το χρηματικό πρόστιμο (σήμερα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ), να επιβάλλεται αναστολή της λειτουργίας ακόμα κι από την πρώτη παράβαση.
  • Η χρήση ηλεκτρονικών εργαλείων για τους ελέγχους. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι επιχειρηματίες και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα ποια καταστήματα είναι αμιγείς ή μεικτοί χώροι. Παράλληλα, πριν την είσοδο των πελατών στο κατάστημα θα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικού ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού τους.
  • Από τις 15 Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτατο πλάνο ελέγχων από μεικτά κλιμάκια σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος. Όχι μόνο στα νησιά αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 6/7/2021]