Eurogroup: Σήμα για συνέχιση μέτρων στήριξης και PEPP λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία επικρατεί όσο περνά ο καιρός σε όλη την Ευρώπη, μπήκε χθες ως θέμα στην συζήτηση του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, προοιωνίζοντας αναθεωρήσεις στα μέχρι τώρα δεδομένα για τον επόμενο χρόνο. 

Ο πρόεδρος του σώματος, Ιρλανδός υπουργός οικονομικών κ. Πασκάλ Ντόναχιου, παραδέχθηκε χθες ότι η πανδημία συνεχίζεται και ότι πλέον όλες οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πλέον και την μετάλλαξη Δέλτα. Τόνισε επίσης ότι αν και τα μηνύματα για την οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπουν ανάκαμψη για όλες τις χώρες, η υπέρβαση των συνεπειών της πανδημίας δεν θα έρθει πριν το 2022. Για το λόγο αυτό η δημοσιονομική διαχείριση των κρατών μελών θα πρέπει να είναι υποστηρικτική της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, όλο τον επόμενο χρόνο.

Χωρίς να δεσμεύεται για κάποια δραστική αλλαγή σε όλα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τις ΗΠΑ οι οποίες μέσα από το πακέτο των 1,9 τρισ. που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αναμένει για φέτος ανάπτυξη 7% και 4,9% το 2022. Λαβή για το σχόλιο αυτό έδωσε και η παρουσία κατά την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της αμερικανίδας υπουργού οικονομικών κ. Τζάνετ Γέλεν,  η οποία μοιράστηκε με τους ευρωπαίους ομολόγους της τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη,  η οποία θρηνεί πάνω από 500.000 νεκρούς από κορονοϊό μέχρι τώρα. 

Η προοπτική αυτή,  συζητήθηκε και στο συμβούλιο με την πλειοψηφία των υπουργών να υπερθεματίζουν την συνέχιση της ενίσχυσης των οικονομιών τους, μέχρι να επανέλθει η ισορροπία,  μετά το τέλος του κορονοϊού. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι αμφίβολο αν τελικά τεθούν κατά περίπτωση όρια,  σε κάθε χώρα με την μορφή συστάσεων που κάνει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα προσχέδια των ετήσιων προϋπολογισμών για το 2022. Ειδικά αν η μετάλλαξη Δέλτα, έχει σοβαρές συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες από το ερχόμενο Φθινόπωρο. 

Επίσης, ο κίνδυνος νέας αναζωπύρωσης των κρουσμάτων θα διευκολύνει και την συζήτηση που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, για τους οποίους οι Βόρειες χώρες με πρώτη την Γερμανία ετοιμάζονται να πιέσουν να μείνουν ως έχουν. 

Μεταβατικό στάδιο μετά το PEPP 

Την ίδια ώρα,  η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ ήρθε χθες να βάλει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μιας παράτασης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη της στο Bloomberg είπε ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα σήμερα να συζητηθεί η σταδιακή μείωση της στήριξης και ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), που φτάνει σήμερα τα 1,85 τρισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να “περάσει μεταβατικά σε μία νέα μορφή” μετά τον Μάρτιο του 2022, το νωρίτερο δηλαδή που μπορεί να ολoκληρωθεί το PEPP..

Η δήλωση αυτή,  έρχεται μετά από την νέα ερμηνεία της ΕΚΤ για την οροφή του 2% για τον πληθωρισμό, που έγινε ακριβώς για να μην αλλάξει την ευνοϊκή νομισματική πολιτική που ασκεί σήμερα η ΕΚΤ.

Η ενδεχόμενη παράταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων,  αποτελεί δώρο και για την Ελλάδα. Τούτο με δεδομένο ότι τον τελευταίο καιρό,  πληθαίνουν οι φωνές για το τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα – τα οποία ως γνωστό δεν διαθέτουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα – μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα PEPP από την ΕΚΤ υπονοώντας μια ενδεχόμενη αύξηση των αποδόσεων. Με μια νέα παράταση,  δεν θα υπάρχει πλέον περιθώριο για αντίστοιχες εικασίες.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 13/7/2021]