Oι τελικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση της εργασίας, τις υπερωρίες και τις απολύσεις

Το δρόμο της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και την ολομέλεια και, έπειτα, της ψήφισης έχει λάβει από την περασμένη Παρασκευή το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη για την ”προστασία της εργασίας”.

Όπως δήλωσε ο ίδιος αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου,  “συνδυάζουμε την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων”.

Οι βασικότερες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου που αφορούν το ”ατομικό εργατικό δίκαιο” έχουν ως εξής:

Μπορεί, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, να εφαρμοστεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, μετά από έγγραφη συμφωνία

Σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, η πλήρης απασχόληση καθορίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, οι οποίες δύνανται να κατανέμονται σε πενθήμερη ή εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ως πλήρης απασχόληση νοείται και η εργασία 4 ημερών εβδομαδιαίως.

Μισθωτοί απασχολούμενοι υπερωριακά δικαιούνται για κάθε ώρα νόμιμης υπερωρίας, έως 3 ώρες ημερησίως και μέχρι τη συμπλήρωση 150 ωρών ετησίως, αμοιβή ίση με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Η πρόσθετη εργασία για τους μερικώς απασχολούμενους μπορεί να παρασχεθεί, εφόσον συμφωνεί ο εργαζόμενος και κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας.

Καταργείται κάθε διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών αναφορικά με την προθεσμία προμήνυσης και την καταγγελία των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά, τις διατάξεις του νομοσχεδίου όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή:

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Κατσαγάνη, 7/6/2021]