Η έλλειψη ορυκτών θα φέρει έλλειψη καθαρής ενέργειας

Ο πλανήτης δεν εξορύσσει αρκετά ορυκτά για να φτάσει σε ένα μέλλον που λειτουργεί με καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Ορυκτά όπως το λίθιο, το κοβάλτιο και το νικέλιο είναι τα δομικά στοιχεία για τις οικονομίες καθαρής ενέργειας. Οι χώρες δεν μπορούν να επιτύχουν τους νέους κλιματικούς στόχους τους χωρίς αυτούς. Εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού δεν μπορούν να καλύψουν την ανερχόμενη ζήτηση, η έλλειψη ορυκτών μπορεί να σημαίνει έλλειψη καθαρής ενέργειας.

Πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν θέσει στόχους για την σχεδόν εξάλειψη της ρύπανσης του κλίματος από τα ορυκτά καύσιμα τις επόμενες δεκαετίες. Κορυφαίοι επιστήμονες του κλίματος διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να φτάσουν στο μηδέν παγκοσμίως έως το 2050 για να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η επίτευξη αυτού του στόχου για το 2050 θα απαιτούσε έξι φορές περισσότερα ορυκτά από αυτά που παράγονται σήμερα, σύμφωνα με τον IEA. Για ορισμένα ορυκτά, το χάσμα μεταξύ προσφοράς και προβλεπόμενης μελλοντικής ζήτησης είναι πολύ μεγαλύτερο. Η ζήτηση για λίθιο, για παράδειγμα, αναμένεται να αυξηθεί 70 φορές τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η προμήθεια από υπάρχοντα ορυχεία λιθίου και τα έργα υπό κατασκευή μπορεί να καλύψει μόνο τη μισή προβλεπόμενη ζήτηση αυτή τη δεκαετία.

Οι μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα και η αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που οδηγεί στην πιθανή έλλειψη ορυκτών. Ένα ηλεκτρικό όχημα απαιτεί έξι φορές περισσότερους ορυκτούς πόρους από ένα αυτοκίνητο που λειτουργεί με ορυκτά καύσιμα. Το κοβάλτιο, το νικέλιο, ο γραφίτης και το μαγγάνιο είναι επίσης απαραίτητα για τις μπαταρίες.

Οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται ορυκτά για μαγνήτες, ενώ τα φωτοβολταϊκά είναι κατασκευασμένα με χαλκό, πυρίτιο και ασήμι. Η αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας ενισχύει επίσης την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ηλεκτρικών δικτύων, τα οποία δεν μπορούν να γίνουν χωρίς περισσότερο χαλκό και αλουμίνιο.

Το να στηριχθούμε σε μία μόνο πηγή για αυτά τα ορυκτά σημαίνει ότι ολόκληρος ο κόσμος θα μπορούσε να επηρεαστεί από πλημμύρες ή ξηρασία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία και τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις. Μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας όπως η Tesla έχουν ήδη αντιμετωπίσει αγωγή για παιδιά που σκοτώθηκαν κατά την εξόρυξη κοβαλτίου στο Κονγκό. 

 

[ΠΗΓΗ: https://energy-world.gr/, από theverge.com, 6/5/2021]