Μεγαλύτερη δημοσιονομική ισορροπία, μεταξύ των μέτρων στήριξης που σταδιακά θα αρχίσουν να αποσύρονται και των δημοσίων εσόδων που θα αρχίσουν να αυξάνονται, θα φέρει το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, παράλληλα με τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς.
Μετά το άνοιγμα της εστίασης και – από τα μέσα του μήνα – και του τουρισμού, η μηνιαία απώλεια εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ από το lockdown της οικονομίας, θα αρχίζει να περιορίζεται σταδιακά με τον Μάιο και τον Ιούνιο να αναμένεται να είναι φορολογικά από τους καλύτερους του 2021. Τούτο γιατί εκτός της επαναλειτουργίας της αγορά το οικονομικό επιτελείο αναμένει να πέσουν στην κατανάλωση, ένα μέρος από τα 12 δισ. ευρώ των καταθέσεων των νοικοκυριών, που συγκεντρώθηκαν τους μήνες της πανδημίας.
Παράλληλα, τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να περιορίζονται από τον Μάϊο. Μπορεί το λιανεμπόριο και η εστίαση να αντιμετωπίζονται όπως οι υπόλοιποι κλάδοι οι οποίοι παραμένουν κλειστοί (πολιτισμός, αθλητισμός, γυμναστήρια κτλ) σε ό,τι αφορά τα μηδενικά ενοίκια, αλλά σε ό,τι αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας έχουν τεθεί ήδη “κόφτες” για όσες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει και λειτουργούν με περιορισμούς. Το δε πρόγραμμα “Συν-εργασία”, έχει επεκταθεί ήδη μεν έως το τέλος Ιουνίου αλλά δεν αναμένεται να πάρει και νέα παράταση.
Το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, διακόπτεται οριστικά μετά την ολοκλήρωση του 7ου κύκλου, αφού έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα υπάρξει 8ος κύκλος. Στην τελική του φάση, η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά μέχρι και τη Δευτέρα 10 Μάϊου, για να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης όσες επιχειρήσεις (υπολογίζονται σε περίπου 20.000) είχαν δηλώσει τα στοιχεία εσόδων ή τζίρου στην ειδική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ μέχρι και τις 19 Απριλίου, αλλά δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν την αίτησή τους. Από το σύνολο του περίπου 1 δισ. ευρώ που θα διατεθεί, μένουν ακόμη να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Το 1 δισ. ευρώ που διατίθεται τις τελευταίες ημέρες θα ακολουθήσουν τα πιο στοχευμένα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρώτο θα είναι αυτό που αφορά την εστίαση, το οποίο θα αρχίσει να συγκεντρώνει αιτήσεις σε ειδική πλατφόρμα, από τη Δευτέρα 10 του μήνα.
Ως γνωστό, το πρόγραμμα προσφέρει επιδότηση ίση με το 7% του τζίρου για τις επιχειρήσεις του κλάδου ως κεφάλαιο κίνησης για την αγορά υλικών για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων του χώρου. Το πρόγραμμα θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογο πρόγραμμα ετοιμάζεται και για τον τουρισμό.
Τα επόμενα μέτρα
Στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου, θα αρχίσουν να λειτουργούν άλλα τρία μέτρα μετάβασης, τα δύο από τα οποία θα ενισχύουν επιχειρήσεις με τη μορφή ενός πιστωτικού για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να περιορίζονται και οι απώλειες για τα δημόσια έσοδα.
Τα μέτρα αυτά θα είναι:
- Το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών που θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ.
- Η δυνατότητα άμεσης πρόσθετης ενίσχυσης, για όσους συμμετείχαν στους τρείς πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ως γνωστόν, οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν, θα επιστρέψουν από 50% έως και το 70% της ενίσχυσης που έλαβαν, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν το 2020. Σε αυτές τις επιχειρήσεις θα δοθεί η δυνατότητα να πάρουν με τη μορφή πιστωτικού ίσου με το 35% της συνολικής ενίσχυσης για την κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων αποποιούμενες, όπως της έκπτωσης στην επιστροφή της ενίσχυσης.
- Το πακέτο θα συμπληρωθεί και με το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ για την επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ.
[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Τάσου Δασόπουλου, 5/5/2021]