Πέρασαν και οι έξι εταιρείες για ΛΑΡΚΟ

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση ότι τελικά η ιδιωτικοποίηση θα ολοκληρωθεί – Με τη συμμετοχή και των έξι υποψηφίων που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον θα προχωρήσουν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο Ειδικός Διαχειριστής έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αξιολόγησης και έχουν προκρίνει για το επόμενο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών και τα έξι επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στους δύο διαγωνισμούς. 

Μάλιστα, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να εγκρίνει τη sort list των υποψηφίων για τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα εγκριθεί και η sort list των υποψηφίων για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και από τον Ειδικό Διαχειριστή. 

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ η νέα ΑΕΠΟ για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, η οποία θα δρομολογήσει την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων κρίσιμων για την πορεία της ιδιωτικοποίησης.

ΤΑΙΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής βρίσκονται σε συντονισμό μεταξύ τους, ώστε οι διαδικασίες να κινούνται παράλληλα. Κατά τις ίδιες πηγές ο έλεγχος και η αξιολόγηση των φακέλων των έξι επενδυτικών σχημάτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, εστάλησαν και στα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για το αν τίθεται από κάποια συμμετοχή θέμα εθνικής ασφάλειας.

Τα έξι επενδυτικά σχήματα που έλαβαν μέρος στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είναι:

  1. COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED
  2. GEK TERNA S.A. – AD HOLDINGS AG
  3. MYTILINEOS S.A.
  4. SOLWAY INVESTMENT GROUP LIMITED
  5. THARISA PLC
  6. TRAFIGURA GROUP Pte Ltd

Και οι έξι εταιρείες έχουν πλέον το δικαίωμα πρόσβασης στα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της βιομηχανίας εξόρυξης και παραγωγής σιδηρονικελίου προκειμένου να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα και να προχωρήσουν στη συνέχεια στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και στη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή αφορά στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας (περιοχή Άγιος Ιωάννης), της Καστοριάς κι άλλων περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ.

 

[ΠΗΓΗ: https://evoikostipos.gr/, 1/4/2021]