Θεαματική η ζήτηση για το 30ετές ομόλογο – Πάνω από €26 δισ. οι προσφορές, €2,5 δισ. αντλεί η Ελλάδα

Εκλεισε στις 13:00 ώρα Ελλάδας το βιβλίο προσφορών για την έκδοση-ορόσημο του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία και “επισφραγίζει” την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, σε όρους της αγοράς ομολόγων. Η ζήτηση ήταν εντυπωσιακή καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα  26 δισ. ευρώ, με την έκδοση να χαρακτηρίζεται από πηγές της αγορές ως τεράστια επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η κίνηση αν και αιφνιδίασε την αγορά ωστόσο δεν αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς “παίκτες” καθώς η συζήτηση για μία έκδοση μεγάλης διάρκειας από την Ελλάδα γίνεται εδώ και καιρό, με τους primary dealers να “σπρώχνουν” τον ΟΔΔΗΧ από τα τέλη του 2020 για αυτήν την “έξοδο”. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η επιτυχία της σημερινής “τολμηρής” έκδοσης, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, αποτελεί ένα σημαντικό σήμα για τους επενδυτές. Ισχυρός “σύμμαχος” σε αυτές τις κινήσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι η ΕΚΤ και το PEPP.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 150-155 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή 1,9%-1,95%. Σύμφωνα με την τελική τιμολόγηση που έγινε στις 17:20 ώρα Ελλάδας, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150μ.β πάνω από το mid swap, δηλαδή στο 1,956%, και το κουπόνι στο 1,875%.

Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούσαν την απόδοση κοντά στο 1,75%-1,80% καθώς αυτό το επίπεδο θα αποτελούσε μία “δίκαιη τιμολόγηση” για τον 30ετή ελληνικό τίτλο, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,43% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,59%. Ωστόσο, δεδομένου ότι η λήξη του είναι τον Ιανουάριο του 2052 και άρα έχει διάρκεια 30 ετών και δεκα μηνών, το επιτόκιο κρίνεται ότι διαμορφώθηκε σε ένα καλό επίπεδο. Το πρόσφατο swap του ΟΔΔΗΧ με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες το οποίο έγινε μέσω 30ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, αποτέλεσε έναν πρώτο δείκτη για το επίπεδο του επιτοκίου.

Από την έκδοση ορίστηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που αφήνει περιθώρια για reopening του τίτλου αργότερα μέσα στο έτος. Πάντως μεγαλύτερη σημασία έχει για την Ελλάδα το “μήνυμα” που στέλνει αυτή η έκδοση, παρά το ποσό που θα αντλεί από τις προσφορές των επενδυτών ή το επιτόκιο.

Σημειώνεται πως την έκδοση “έτρεξαν” οι BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα, ενώ ο τίτλος θα έχει λήξη τον Ιανουάριο του 2052.  Η έκδοση ενός 30ετούς τίτλου από το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί “ορόσημο” και απόδειξη ότι η Ελλάδα -όπως και άλλες χώρες- μπορεί να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας και έτσι δίνει στη χώρα τον τίτλο μίας κανονικής αγοράς, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την ελληνική καμπύλη. Σημειώνεται πως την τελευταία φορά που το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε έκδοση ανάλογης διάρκειας ήταν το 2008.

Η ολοκλήρωση της δεύτερης πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ εντός του μήνα σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, δημιουργούν ένα ευνοϊκό έδαφος για τα ελληνικά ομόλογα και ο ΟΔΔΗΧ, όπως είναι λογικό, έχει κάθε ευκαιρία να εκμεταλλευτεί αυτές τις πολύ καλές συνθήκες. Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι τα υψηλότερα επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων δεν είναι επιθυμητά και ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει σημαντικά τους ρυθμούς αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PEPP, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ θα κάνει πλήρη χρήση του φακέλου του προγράμματος έως τον Μάρτιο του 2022 (τουλάχιστον).

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Ελευθερίας Κούρταλη, 17/3/2021]