Συμφωνία ΔΗΜΟΣΙΟΥ και της «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επενδυτική συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της «Ελληνικός Χρυσός»

Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία σε Α’ ανάγνωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός».

Η νέα σύμβαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ υπέρ της αρχής της, τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, εκτός από το ΚΙΝΑΛ που εξέφρασε επιφυλάξεις.

Κλείνοντας την συζήτηση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για «μια επένδυση, με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, εθνικής σημασίας» και κάλεσε την αντιπολίτευση να ξανασκεφτεί την στάση της και να την υπερψηφίσει.

Απαντώντας σε αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, περί «αμνήστευσης της εταιρείας για σωρεία παραβάσεων, με καταδικαστικές αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη», ο κ. Σκρέκας αντέτεινε ότι, με τη νέα σύμβαση, απλώς διευθετούνται υφιστάμενες διαφορές που μπορούν να προκληθούν από απαιτήσεις της εταιρείας, τις οποίες διεκδικεί και εδράζονται σε αποφάσεις του ΣτΕ.

«Λύνουμε ένα πρόβλημα που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την τακτική τής άρνησής της σε επενδύσεις. Απαλλάσσεται και το ελληνικό δημόσιο και η εταιρεία από οποιαδήποτε επίπτωση προκαλούν τα εξώδικα της εταιρείας προς το ελληνικό δημόσιο. Αυτό δεν είναι αμνηστία και δεν μπορείτε να παίρνετε διαζύγιο με την αλήθεια. Δεν γίνεστε πιστευτοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και προσέθεσε: «Με το άρθρο 11, γίνεται οριστική διευθέτηση των εξωδίκων της εταιρείας προς το δημόσιο, που εδράζονται στο ρίσκο που πήρε σε βάρος της πλάτης του ελληνικού λαού ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, αυτό το ρίσκο, το μηδενίζουμε και δεν μπορεί να εγείρει πια οποιαδήποτε αξίωση η εταιρεία».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της συμφωνίας, τονίζοντας ότι «έχουμε μια νέα σύμβαση που αναφέρεται στο μέλλον». «Η δραστηριότητα της εταιρείας στη Χαλκιδική επέφερε μέχρι το 2020 τελικές επενδύσεις ύψους 1.126 δισ. ευρώ και 1.650 άμεσες θέσεις εργασίας. Πού είναι το σκάνδαλο; Το σκάνδαλο είναι οι 500 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στις Σκουριές το 2018, με την παρακώλυση της επένδυσης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά και να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στην περιοχή και νέες θέσεις εργασίας. Στο τέλος θα κριθούμε και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θέλει να κυβερνά αυτόν τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Έμφαση έδωσε, επίσης, στα μεταλλευτικά ανταποδοτικά τέλη που οφείλει να πληρώσει η εταιρεία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, τα παρέλαβε με ποσοστό 1% επί της αξίας του μετάλλου στην τιμή ουγγιάς, όταν η τιμή είναι 900 ευρώ, και στο 6% όταν φθάνει στα 1.800 ευρώ, και τα αύξησε κατά 10% εφόσον ισχύσει η σύμβαση. Επίσης, ανέφερε ότι εξασφαλίζεται η προστασία των δασών, λέγοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες για να επιστραφούν τα εδάφη αφού αποκατασταθούν πλήρως, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αυτών που παλαιότερα δεν είχαν αποκατασταθεί.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελο, που έκανε λόγο για «λεόντειο συμφωνία σε βάρος του δημοσίου», σημείωσε: «Λέτε ότι υπογράψαμε μια δήθεν λεόντειο σύμβαση με ευνοϊκούς όρους υπέρ της εταιρείας. Αν θέλαμε να κάνουμε μια τέτοια συμφωνία, δεν θα χρειαζόταν να διαπραγματευτούμε επί ενάμιση χρόνο. Θα το κάναμε σε ενάμιση μήνα. Έγινε μια σπουδαία διαπραγμάτευση και καταλήξαμε σε μια συμφωνία επ΄ωφελεία του δημοσίου και πάνω από όλα των τοπικών κοινωνιών».

Τέλος, ο κ Σκρέκας έκανε δεκτή τη πρόταση του δημάρχου Αριστοτέλη, να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην τεχνική επιτροπή αξιολόγησης, και δεσμεύτηκε ότι θα εκπροσωπείται με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος του Δήμου, το οποίο θα διορίζει ο υπουργός με υπόδειξη του δημάρχου της περιοχής.

«Σας καλώ να το ξανασκεφτείτε και να δείτε το πραγματικό καλό της κοινωνίας, με την απεμπλοκή της κατάστασης, την επανεκκίνηση των έργων, την αύξηση των δημόσιων εσόδων και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας για την τοπική κοινωνία, τα οποία θα επιφέρει η νέα σύμβαση», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

[ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/, 11/3/2021]