Νέο μήνυμα Μητσοτάκη προς την Άγκυρα: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός. “Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μία ημερομηνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα, με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η χώρα μας θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστεί ημερομηνία, στη βάση των αποφάσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι η Άγκυρα εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία, διαμηνύοντας πως αυτό που απαιτείται πάντα από την πλευρά της γείτονος είναι να δείξει “συνέπεια και συνέχεια” στην αποκλιμάκωση. “Οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων έρχονται σε επικοινωνία, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια αυτή ανακοινώνεται από κοινού από τα υπουργεία Εξωτερικών. Εξ’ όσων γνωρίζω αυτό ακόμη δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει, θα επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά, ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να κάτσουμε να βρούμε μία ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, ενημέρωσε τον κ. Κόστα αναλυτικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Ο κ. Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη στον ευρωπαϊκό συμβούλιο του Μαρτίου να παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο για τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης σε σχέση με την Τουρκία. Εμείς προσδοκούμε και ελπίζουμε σε μία γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος όλων εάν η γειτονική χώρα αλλάξει πολιτική”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

“Αναμένουμε την τουρκική πρόσκληση, για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές για το ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, είπε ο πρωθυπουργός, με τον Πορτογάλο ομόλογό του να στέκεται στην ανάγκη της συνεχούς αλληλεγγύης των Βρυξελλών προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Η ευχή μου είναι, πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, να είναι δυνατό να βρούμε με την Τουρκία ένα επίπεδο σχέσεων, όπως αυτό που πρέπει”, είπε ο κ. Κόστα. 

Δε θέλω να υπάρχει καθυστέρηση στην εκταμίευση

Με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου.

“Είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει η εκταμίευση πόρων του Ταμείου. Είναι ένα άλμα για την Ευρώπη. Είναι σημαντικό η διαδικασία να τρέξει το συντομότερο δυνατόν… Δεν θέλω να υπάρχει καθυστέρηση στην εκταμίευση των πόρων”, σημείωσε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σύντομα και άλλοι τομείς της δραστηριότητας (μετά το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών). 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας έκανε πολύ καλή πρόοδο στους εμβολιασμούς, εκτιμώντας πως στην Ελλάδα, από ένα σημείο και μετά θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε, καθώς έχουν παραγγελθεί αρκετά. “Βιωματικά όλοι όσοι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις αυτή την εποχή, περνούμε από την ίδια διαδικασία αλλαγής δεδομένων και ανάγκης αναπροσαρμογής. Πήραμε απόφαση για ένα πιο σκληρό lockdown θεωρώντας ότι τα Χριστούγεννα αυξάνονται οι κοινωνικές επαφές και τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε εδώ τη κοινή συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη – Κόστα:

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Γκάτσιου, 11/1/2021]