Προς «κλειστούς αιθέρες» οδεύει και η Γερμανία λόγω των μεταλλάξεων

Υπό τον φόβο των μεταλλάξεων του κορωνοϊού ζει, πλέον, η παγκόσμια κοινότητα. Μετά την πολιτική των «κλειστών αιθέρων» που υιοθέτησε πρόσφατα το Ισραήλ και τους ευρύτατους περιορισμούς στις αεροπορικές αφίξεις από δεκάδες κράτη που επέβαλαν πρόσφατα οι ΗΠΑ, προκειμένου να «κλείσουν την πόρτα» στα μεταλλαγμένα στελέχη, ήρθε η σειρά της Γερμανίας. 

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα Bild χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εκούσιου «αεροπορικού αποκλεισμού» της χώρας σε μία προσπάθεια διάσωσης της δημόσιας υγείας από τα χειρότερα σενάρια. 

Ενα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι και το επιλεκτικό κλείσιμο των συνόρων με τα κράτη υψηλού κινδύνου. Το δημοσίευμα της Bild αναφέρει ότι προσωπικά η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να υποδείξει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να θωρακιστεί η χώρα έναντι των μεταλλάξεων. 

To Βερολίνο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να περιοριστεί η δυναμική της πανδημίας στη χώρα, όπου ήδη καταγράφονται περισσότεροι από 53 χιλιάδες θάνατοι. Πριν από λίγες ημέρες, η Γερμανία έγινε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που άρχισε να χορηγεί τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, αυτά ακριβώς που βοήθησαν την απρόσκοπτη ανάρρωση του προέδρου Τραμπ από την COVID-19.

Η καινοτόμος θεραπεία, που επί του παρόντος είναι πειραματική, θα χορηγείται μόνο σε κλινικές πανεπιστημιακών νοσοκομείων.  

Σε μία άλλη εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που συνήθως πραγματοποιείται στο Νταβός, αλλά φέτος διεξάγεται διαδικτυακά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία απέδειξε τη βαθιά σύνδεση που έχει ο ένας με τον άλλο και πόσο πολύ όλοι εξαρτιόμαστε από τη φύση. Ετσι, απηύθυνε έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα για στενότερη συνεργασία προκειμένου να νικηθεί η μάστιγα της πανδημίας, τονίζοντας: «Είναι για μένα ακόμη σαφέστερο απ’ ό,τι πριν πως οφείλουμε να επιλέξουμε την οδό της πολυμέρειας και ότι ο προστατευτισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα, ιδιαίτερα στο ζήτημα της πρόσβασης στα εμβόλια», ζητώντας τη δίκαιη διανομή τους στους φτωχότερους.

Επισήμανε, επίσης, ότι η διαχείριση της πανδημίας αποκάλυψε κατά τον καλύτερο τρόπο την εξέχουσα σημασία που έχουν οι διεθνείς συνθήκες, όπως η Συνθήκη για την Παγκόσμια Βιοποικιλότητα και το Πρωτόκολλο του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέχεια άσκησε δριμεία κριτική στην Κίνα για την αρχική διαχείριση της πανδημίας, κατηγορώντας την για απόκρυψη από τους διεθνείς εταίρους της πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό και για μεγάλη χρονοτριβή, ενώ ταυτόχρονα κατέκρινε τις επιλογές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά την πληροφόρηση που παρείχε.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, 27/1/2021]