ΕΕΘ προς κυβέρνηση: ανοίξτε το λιανεμπόριο τώρα!

Επείγουσα έκκληση προς την Κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, λαμβάνοντας παράλληλα αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις, την υγιεινή και τον συγχρωτισμό, απευθύνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Στην θερμή έκκλησή του το ΕΕΘ τονίζει ότι δεν θα πρέπει να χαθεί για το λιανεμπόριο η σημαντικό περίοδος των Χριστουγέννων, στην οποία κάθε ελληνικό νοικοκυριό καταναλώνει σημαντικό εισόδημα. Αλλά και να μην διοχετευθεί όλη η κίνηση στα σούπερ- μάρκετ, τα οποία στον καιρό της καραντίνας προσλαμβάνουν χαρακτηριστικά μονοπωλίου.

Ωστόσο, η επαναλειτουργία των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να γίνει μόνο εφόσον ληφθούν τα εξής σοβαρά μέτρα, με την έγκριση της Επιτροπής των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας:

  • – Ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων αστικών μετακινήσεων με την αξιοποίηση και τουριστικών οχημάτων, στο πρότυπο της ανάθεσης γραμμών στα ΚΤΕΛ. Έχει αποδειχθεί ότι μεγάλο μέρος της διασποράς του Κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στο συνωστισμό εντός των λεωφορείων του ΟΑΣΘ. Αυτό το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθεί.
  • Να δοθεί η δυνατότητα σε όποια καταστήματα δώρων, ρούχων, υποδημάτων κλπ το επιθυμούν να λειτουργούν με ραντεβού με τους καταναλωτές.
  • Να θεσπιστεί νέος ανώτατος αριθμός εξυπηρετούμενων καταναλωτών ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα.     
  • Να μελετηθεί η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 10 το βράδυ, ώστε να μην προκαλείται συνωστισμός.
  • Να μελετηθεί η πιθανότητα αύξησης του αριθμού επιβαινόντων στα ταξί.

“Το ΕΕΘ επισημαίνει ότι η Πανδημία εκτός από τη ζωή μας απειλεί και την Οικονομική Επιβίωση μας. Θα πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να βρεθούν οι τρόποι ώστε η Οικονομία να κινηθεί κατά την χριστουγεννιάτικη περίοδο χωρίς να προκύπτουν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία”, τονίζει ο Πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 9/12/2020]