Πώς θα επηρεαστούν έξι βασικοί τομείς από την εκλογή Τραμπ ή Μπάιντεν

Εάν επανεκλεγεί, ο Τραμπ αναμένεται να συνεχίσει να περιορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την μεταλλευτική βιομηχανία και να μειώσει τη διαδικασία αδειοδότησης, στο πλαίσιο μια ευρύτερης προσπάθειας να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ορυκτών που χρησιμοποιούνται για μια σειρά προϊόντων, όπως ηλεκτρονικές συσκευές και όπλα.

Ο Τραμπ υπέγραψε αρκετά προεδρικά διατάγματα κατά την πρώτη του θητεία που χαρακτήρισαν τις σπάνιες γαίες και άλλα ορυκτά κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια, δίνοντας εντολή στο Πεντάγωνο να στηρίξει οικονομικά νέα έργα. Οι ΗΠΑ έχουν μόνο ένα ορυχείο σπάνιων γαιών, αν και η χώρα στηρίζεται στην Κίνα για την επεξεργασία τους. Μια δεύτερη θητεία του Τραμπ μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από νέα εγχώρια μεταλλεία σπάνιων γαιών στη χώρα καθώς και σε νέο εξοπλισμό επεξεργασίας από την Rare Element Resources και άλλες εταιρίες.

Ωστόσο, υπάρχει τουλάχιστον ένα έργο εξόρυξης που τίθεται σε κίνδυνο σε μια νέα θητεία του Τραμπ. Το έργο Pebble Mine στην Αλάσκα, ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού και χρυσού στο Μπρίστολ Μπέι, που έχει δεχθεί κριτική από τον γιο του Τραμπ, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, και τον παρουσιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι το ορυχείο θα καταστρέψει περιοχές που είναι ιδανικές για ψάρεμα και κυνήγι.

Μια νίκη του Μπάιντεν θα σημάνει πιθανόν αύξηση στην εγχώρια παραγωγή λιθίου, χαλκού και άλλων μετάλλων που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρικά οχήματα, ηλιακά πάνελ και άλλα προϊόντα κρίσιμα για το σχέδιό του για το περιβάλλον.

Ωστόσο, το πού θα αναπτυχθούν τέτοια μεταλλεία καθώς και το πόσο μεγάλα θα είναι θα αποτελέσει σημαντικό σημείο διαμάχης εντός μιας νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, με το σχέδιό του για το κλίμα να φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθειά του να ενισχύσει τον αμερικανικό μεταποιητικό τομέα.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, 3/11/2020]