Πίτσος: Η ιστορία μιας προδιαγεγραμμένης αποχώρησης

Πάνω από μια δεκαετία έχει περάσει από τη στιγμή που η μητρική της Πίτσος, η BSH αποφάσιζε να προχωρήσει στην υλοποίηση μεγάλης επένδυσης για τη δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα. Η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ που είχαν εγκρίνει τα κεντρικά, είχε στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου, με την παραγωγή 300.000 οικιακών συσκευών και συγκεκριμένα κουζινών ετησίως.

Ο χρονικός ορίζοντας που είχε τεθεί ήταν να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Όμως αντίθετη άποψη είχε, το 2011, ο Δήμος Ελευσίνας το δημοτικό συμβούλιο του οποίου έκανε δεκτή την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας, κάτι που ματαίωσε την υλοποίηση της επένδυσης. 

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε επί της ουσίας η αντίστροφη μέτρηση για την παραγωγική αποχώρηση της BSH από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως η συγκεκριμένη επένδυση ήταν μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο.

Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στο κείμενο του συμβιβασμού της Siemens, η οποία το 2014 πούλησε τη συμμετοχή που είχε στην BSH στη Bosch, με το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναφέρεται πουθενά ότι η Siemens δεσμεύεται να κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση στην Ελλάδα. Για το μόνο πράγμα για το οποίο είχε δεσμευθεί ήταν να “εξετάσει” την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην Ελληνική Δημοκρατία.

Όπως αναφέρεται στον συμβιβασμό, “μια τέτοια επένδυση η οποία εξετάζεται περιλαμβάνει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.”

Βέβαια η αρχή του παραγωγικού τέλους της Πίτσος στην Ελλάδα με το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Ρέντη, ξεκίνησε το 2017 με την τέταρτη εθελούσια έξοδο, και επισημοποιήθηκε με δύο ανακοινώσεις της εταιρείας τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2018.

Τελικά το σχέδιο εξόδου δεν υλοποιήθηκε το 2018 και πήρε παράταση δύο χρόνια. Αν δεν αλλάξει κάτι, το εργοστάσιο της BSH στην Ελλάδα θα κατεβάσει ρολά στα τέλη Μαρτίου του 2021. 

Η Κυβέρνηση πάντως αναμένει τις οριστικές αποφάσεις της εταιρείας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Capital.gr. Ο ίδιος έχει θέσει το θέμα υπόψιν και του Ομοσπονδιακού Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, κ. Πέτερ Αλτμάιερ ενώ έχει ζητηθεί από την εταιρεία να επεναξετάσει τη στάση της. 

Το capital.gr επικοινώνησε με την BSH η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στο βασικό μας ερώτημά αν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και αν εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Επίσης αναπάντητο παραμένει το ερώτημα ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους έκανε το 2018 πίσω και αποφάσισε να διατηρήσει την παραγωγή της στην Ελλάδα έως και τις αρχές του 2021 από τη στιγμή που η ίδια υποστήριζε πως η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας δεν συμφέρει. 

Σε ό,τι αφορά στο οικονομικό αποτύπωμα της, το 2018 οπότε και υπάρχουν δημοσιευμένες οι οικονομικές της καταστάσεις, ο καθαρός κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά́ 0,37% στα 152,838 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις της στην εγχώρια αγορά́ ενισχύθηκαν κατά́ 4,63%. 

Οι εξαγωγές της το 2018 μειωθήκαν 10,82% και διαμορφώθηκαν στο 24,51% του συνολικού τζίρου για το έτος 2018, οι καθαρές ζημιές περιορίστηκαν στα 103.527 ευρώ από ζημιές 5,431 εκατ. ευρώ το 2017 ενώ ύψος της συνολικής χρηματοδότησης από́ την μητρική́ εταιρεία με 31/12/2018 ήταν πιστωτικό́ 23,942 εκατ. ευρώ.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 15/10/2020]