Πώς θα λειτουργεί η αγορά σε 74 περιοχές της χώρας εξαιτίας κορονοϊού

Με τον αριθμό τον κρουσμάτων Covid να παραμένει υψηλός -μόνο χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 280 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 141 στην Αττική- και τους νεκρούς το τελευταίο 24ωρο να φθάνουν τους 13, ενεργοποιείται σήμερα το νέο πακέτο προληπτικών μέτρων λειτουργίας της αγοράς. 

Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύει για να περιοριστεί η διασπορά του covid χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα και συνδέονται με το αν μια περιφερειακή ενότητα βρίσκεται στο επίπεδο ετοιμότητας, επιτήρησης, αυξημένης επιτήρησης ή αυξημένου κινδύνου. Δηλαδή συνδέονται με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid-19, (https://covid19.gov.gr/covid-map/) . 

Ανάλογα λοιπόν με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η κάθε περιοχή θα εφαρμοστούν και τα μέτρα τα οποία προβλέπουν ακόμη και τοπικό lockdown σε όσες περιοχές χαρακτηριστούν αυξημένου κινδύνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα εφαρμοστεί αναστολή λειτουργίας σε σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων, χωρίς ωστόσο να απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών εντός των ορίων της συγκεκριμένης περιφερειακής ενότητας. Μέχρι σήμερα στο επίπεδο 4 δεν βρίσκεται καμία περιοχή της χώρας. 

Στο επίπεδο 3 που βρίσκονται περιοχές αυξημένης επιτήρησης όπως η Αττική και 14 άλλες περιοχές, μειώνεται ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμφάγουν στα 4 άτομα ανά τραπέζι και η πληρότητα της ωφέλιμης επιφάνειας των καταστημάτων εστίασης μειώνεται στο 50%. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο αριθμός μειώνεται στο 50% όπως και στα πλοία ενώ επιτρέπονται μέχρι 2 επιβάτες σε taxi και έως 4 άτομα σε ΙΧ. Πιο ελαστικά μέτρα προβλέπονται για το επίπεδο 2 αυτό της επιτήρησης στο οποίο βρίσκονται 25 περιοχές και για το επίπεδο 1 αυτό της ετοιμότητας που εντάσσονται 27 περιοχές της χώρας.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. 

Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. 

Τι ισχύει από σήμερα 

Επίπεδο 1 – ετοιμότητα: Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο ετοιμότητας -σήμερα έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες 27 περιοχές από τις συνολικά 74 (βλπ. χάρτη https://covid19.gov.gr/wp-content/covid-measures/xartis-OCT9.pdf)-, τα κέντρα διασκέδασης θα παραμένουν κλειστά από τη 1 έως τις 5 το πρωί, ενώ επιτρέπονται 6 άτομα ανά τραπέζι. Για τον κλάδο της εστίασης η πληρότητα επιτρέπεται να είναι στο 80% (ανοικτός – κλειστός) της ωφέλιμης επιφάνειας και τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά 01:00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ). Στους συναυλιακούς χώρους, στις θεατρικές παραστάσεις, και στις κινηματογραφικές αίθουσες η πληρότητα θα πρέπει να είναι έως στο 65% όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ στα πλοία η πληρότητα ορίζεται στο 80%.

Επίπεδο 2 – επιτήρηση: Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της επιτήρησης, -σήμερα σε αυτό το επίπεδο βρίσκονται 25 περιοχές- για τον κλάδο της εστίασης η πληρότητα μειώνεται στο 65% και τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά 00:30-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ). Στους συναυλιακούς χώρους, στις θεατρικές παραστάσεις, και στις κινηματογραφικές αίθουσες η πληρότητα θα πρέπει να είναι έως 50% όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ενώ στα πλοία η πληρότητα έως το 65%.

Επίπεδο 3 – αυξημένης επιτήρησης: Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένης επιτήρησης -σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται η Αττική και ακόμη 14 περιοχές- ο αριθμός ατόμων που μπορούν να συμφάγουν περιορίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι, η πληρότητα της ωφέλιμης επιφάνειας μειώνεται στο 50% και τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ.

Στις μεταφορές ο αριθμός μειώνεται στο 50% στα ΜΜΜ και στα πλοία ενώ επιτρέπεται μέχρι 2 επιβάτες σε taxi και έως 4 άτομα σε ΙΧ. Στους συναυλιακούς χώρους, στις θεατρικές παραστάσεις, και στις κινηματογραφικές αίθουσες η πληρότητα θα πρέπει να είναι έως 50%.

Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα εφαρμοστεί διευρυμένο ωράριο όπως και σε κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.

Επίπεδο 4 – αυξημένου κινδύνου: Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια περιοχή στη χώρα, προβλέπεται ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής των σχολείων, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση και αναστολή λειτουργίας σχεδόν του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Θα παραμείνουν ανοικτά τα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.ο.κ. Συγκεκριμένα προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τμ, και λειτουργία Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά στις λαϊκές αγορές θα λειτουργούν το 50% των πωλητών, με λειτουργία παράλληλων αγορών, ενώ θα προβλέπεται περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι “κόκκινη”).

Επίσης προβλέπεται περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60%. Από τον περιορισμό εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά. Σε ό,τι αφορά στις μεταφορές θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, θα επιτρέπεται 1 επιβάτης σε taxi και 3 άτομα στο ΙΧ.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Αλεξάνδρας Γκίτση, 12/10/2020]