Σκυλακάκης: Πρέπει να γίνει μία επανάσταση στο Ελληνικό Δημόσιο για τα 32 δισ. ευρώ

Στην “τεράστια πρόκληση” του Ταμείου Ανάκαμψης που εν αντιθέσει με τα άλλα ταμεία της ΕΕ βασίζεται σε στόχους και σε σταθμούς για τις πληρωμές των ποσών, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Επίσης είπε πως περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον πυρήνα του, αλλά και το κόστος των μεταρρυθμίσεων αυτών. 

Αναφορικά με τον χρόνο που δίδεται είπε πως είναι πολύ περιορισμένος. “Μιλούμε για πεντέμισι χρόνια έως την τελευταία πληρωμή που θα γίνει στα μέσα του 2026” είπε. “Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε δύο φορές πιο γρήγοροι  σε σχέση με το παρελθόν” ανέφερε.

Επισήμανε πως υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις σήμερα στη διαδικασία διαγωνισμών και υλοποίησης στα δημόσια έργα. Φτάνει στους 23 μήνες στο σχεδιασμό και στους 28 μήνες στην υλοποίηση είπε για τα δύο αυτά στάδια. “Αν  τα προσθέσεις είναι το σύνολο της χρονικής διάρκειας του προγράμματος, πρέπει λοιπόν μία να κάνουμε μία ολόκληρη επανάσταση αναφορικά με το πόσο γρήγοροι και αποτελεσματικοί είμαστε” είπε. και τούτο “προκειμένου αυτά τα προγράμματα να αποδώσουν”.

Μεταξύ άλλων δήλωσε πως χρειάζονται τεράστιες αλλαγές αναφορικά με τη νοοτροπία, όχι μόνο στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης, όποιας Κυβέρνησης” καθώς θα μεσολαβήσουν και εκλογές πριν το 2026 αλλά “και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας”.

“Θα πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας όσον αφορά στη δημόσια διοίκηση, θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί και λιγότερο γραφειοκράτες στη νοοτροπία μας, θα πρέπει να αναλάβουμε ευθύνες και όχι να πετάμε το μπαλάκι και να παραπέμπουμε στις καλένδες, θα πρέπει να κάνουμε πιο αποτελεσματικό το σύστημα δικαιοσύνης” είπε.

Εξήγησε πως είναι μία μοναδική ευκαιρία “και δεν θα ξανάρθουν τόσα χρήματα”. Είπε πως “τέτοια ευκαιρία για ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό δεν θα ξανάρθει, πρέπει να την αξιοποιήσουμε” ανέφερε.

Επισήμαινε και πως πρέπει να κινητοποιήσουμε όσο περισσότερα κονδύλια από τον ιδιωτικό τομέα γίνεται. Διότι, όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό θα είναι επιτυχημένο μόνο αν μαζί με τα δημόσια κονδύλια θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε και μεγάλα ποσά από ιδιώτες, με τρόπο αποτελεσματικό και έτσι να έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στο ΑΕΠ, στην ανεργία και στην αλλαγή κουλτούρας της ελληνικής κοινωνίας. Συνολικά η ευκαιρία είναι μοναδική, η πρόκληση είναι μοναδική, δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε, είπε.

Η πανδημία

Μίλησε για προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την ύφεση που προκάλεσε η Πανδημία και με το πλήγμα που δέχθηκε η χώρα μας. Μίλησε και για την  ανάγκη να καλύψουμε το μεγάλο επενδυτικό  κενό και τα λάθη πολιτικών του παρελθόντος.

Πρέπει να αντιμετωπίσει μία διπλή πρόκληση: της πανδημίας και ταυτόχρονα των δημόσιων οικονομικών. Είπε πως δείξαμε μία υπεύθυνη στάση αλλά η κατάσταση παραμένει μία πρόκληση για τα δημοσιονομικά μας και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του παρελθόντος στην υπερφορολόγηση, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος που είναι βασικό πρόβλημα για την οικονομία, το βάρος της γραφειοκρατίας που πνίγει τις επιχειρήσεις και επίσης το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας σήμερα εντάσσεται στη λεγόμενη “μαύρη οικονομία”.

Είπε πως ένας τρόπος ώστε να έχουμε ανάκαμψη είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, να γίνει εξωστρεφές σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και θα περάσουμε σε ένα εξωστρεφές παραγωγικό μοντέλο ώστε να ανταγωνιστούμε στο διεθνές πεδίο.  Είπε πως πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και το μη μισθολογικό κόστος.

Αυτή η αλλαγή το οικονομικό μοντέλο αποτελεί συνολικό σημαντικό κομμάτι του προγράμματός μας είπε, μαζί με το ψηφιακό μετασχηματισμό και με την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. “Είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή πιο γρήγορα από ότι είχαμε υπολογίσει  λόγω των συνθηκών” είπε.

Μέσω ανάπτυξης θα μονιμοποιηθούν τα μέτρα στήριξης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτημα επισήμανε πως δεν πρόκειται να ενταχθούν, σύμφωνα με την υφιστάμενη εικόνα,  τα νέα πακέτα στήριξης των 7 δις ευρώ στο σχέδιο ανάκαμψης. Ααυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι να ενταχθούν κάποια από αυτά στο υπό-πρόγραμμα React EU σε συνεργασία με τους θεσμούς (σ.σ. μεταβατικό πρόγραμμα για μέτρα στήριξης).

Ωστόσο πρόσθεσε πως για το λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα όσον αφορά στο ΑΕΠ και στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να δημιουργήσουμε τον χώρο για να έχουμε μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 15/9/2020]