Η ύπουλη σιωπή του χρυσού

Από τη στιγμή που ο χρυσός έκανε οπισθοχώρηση ελαφρώς κάτω από τα 2000 δολάρια/ουγγιά, εξαφανίστηκε από τους τίτλους των ειδήσεων.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την συσσώρευση του πολύτιμου μετάλλου πέριξ της ζώνης των 1910-1970 δολαρίων/ουγγιά; Πρόκειται για ένα σύντομο time out από τις υψηλές πτήσεις πάνω από τα 2000 δολάρια/ουγγιά;

Ή μήπως η συσσώρευση του πέριξ του 9άρη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα μπορεί να πυροδοτήσει περιπέτειες για τους λάτρεις του πολύτιμου μετάλλου;

Καταρχήν από τεχνικής πλευράς, μια ανάσα στο πρόσφατο ράλι και μετά την μαζική τοποθέτηση των επενδυτών σε ETFs χρυσού, ήταν τεχνικά επιβεβλημένη.

Για να «ανοίξει» το διάγραμμα προς χαμηλότερα επίπεδα, θα πρέπει να μας δώσει διαδοχικά κλεισίματα κάτω των 1903 δολαρίων/ ουγγιά, ήτοι κάτω από το μέσο κινητό όρο των 55 ημερών. Στήριξη που διακρατά σαν «κόρη οφθαλμού» από τον Απρίλιο του 2020.

Το πιθανότερο σενάριο

Το φετινό ράλι του χρυσού οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και στην παγκόσμια οικονομία.

Έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε αυτές τις συνθήκες;

Όσο η απάντηση παραμένει αρνητική, το πιθανότερο είναι να επανέλθουν οι ροές επενδυτικών κεφαλαίων στο καταφύγιο του χρυσού.

Kαταρχήν η αδυναμία του δολαρίου που πάντα τροφοδοτεί τον χρυσό εξακολουθεί να υφίσταται.

Τα χαμηλά επιτόκια υφίστανται επίσης και θα μας συνοδεύουν από ότι διαβεβαιώνουν οι Κεντρικές Τράπεζες για πολύ καιρό ακόμα.

Τι σημαίνουν όμως για το χρυσό τα χαμηλά επιτόκια; Ο Μαρκ Μόμπιους έχει δώσει καιρό τώρα την απάντηση: «Όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά, αυτός που επενδύει σε χρυσό, δεν ανησυχεί ότι θα χάσει τόκους».

Υπενθυμίζουμε ότι το δολάριο εκτινάχθηκε στα ύψη τον Μάρτιο, όταν παρουσιάσθηκε έντονο πρόβλημα ρευστότητας σε δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Η Fed έλυσε ταχύτατα το πρόβλημα προσφέροντας τεράστιες ενέσεις ρευστότητας και αναλαμβάνοντας τη ρητή δέσμευση να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για όσο χρονικό διάστημα η πανδημία θα σφυροκοπάει την οικονομία.

Οι αγορές και το τραπεζικό σύστημα πλημμύρισαν ρευστότητα, αλλά το δολάριο καταδικάστηκε στο ρόλο του θύματος της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Αν τώρα οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας δεν καταφέρουν να συγκρατήσουν τη διολίσθηση του ΑΕΠ και έχουμε στο μέλλον την «ατυχία», τα μέτρα παροχής ρευστότητας να ανεβάσουν τον πληθωρισμό, τότε θα καταλήξουμε στη γέννηση ενός ακόμα παράγοντα, που θα προσφέρει νέα καύσιμα για νέες υψηλές πτήσεις στο πολύτιμο μέταλλο: Τον στασιμοπληθωρισμό.

Τι θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει τους επενδυτές στον χρυσό

Η Κριστίν Λαγκάρντ εχθές ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «H ισχύς της ανάκαμψης περιβάλλεται από υψηλή αβεβαιότητα, καθώς συνεχίζει να εξαρτάται από την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού… Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και συνολικά οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν καθοδικοί».

Είναι κατανοητό ότι μια ευχάριστη ανατροπή λόγω της ύπαρξης ενός αποτελεσματικού εμβολίου, φαρμάκου ή και των δύο εναντίον του SARS CoV 2, θα οδηγούσε σε μια αναστροφή των μέτρων νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, με άμεσο επακόλουθο την εξασθένιση της ζήτησης του χρυσού ως ένα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να ταλαιπωρήσει τους κατόχους χρυσού προσωρινά, ακόμα και αν η πανδημία επιβάλλει τη διατήρηση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής-

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε εχθές ότι εφεξής η πορεία του ευρώ μπαίνει στις προτεραιότητες της ΕΚΤ.

Κάνοντας την «κομψή» εισαγωγή ότι «…η ΕΚΤ δεν στοχεύει σε συγκεκριμένες συναλλαγματικές ισοτιμίες», εντούτοις εν συνεχεία διευκρίνισε ότι «…Η αποστολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών, εάν ωστόσο η ανατίμηση του ευρώ επηρεάζει την αποστολή μας, αυτό είναι κάτι που μας απασχολεί και το εξετάζουμε».

Εν ολίγοις, η Πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης αν συνεχίσει το ευρώ να ανατιμάται.

Μια τέτοια δράση όμως θα ενίσχυε το δολάριο- μένει να δούμε ως ποιο σημείο- ταλαιπωρώντας προσωρινά τους επενδυτές του χρυσού.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, της Μαίρης Βενέτη, 11/9/2020]