Μύθοι για τον κοροναϊό που καταρρίπτονται από την επιστήμη

Καθώς τα κρούσματα από τον κορωνοϊό υπερβαίνουν παγκόσμια τα 20 εκατομμύρια και συνεχίζουν αυξανόμενα, ειδήσεις, άρθρα και κοινωνικά μέσα δικτύωσης ,διοχετεύουν ένα χείμαρρο πληροφοριών, που είναι δύσκολο να διακρίνεις τον μύθο από την πραγματικότητα.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται μία σειρά από μύθους για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 COVID-19, που καταρρίπτονται επιστημονικά. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι μύθοι αυτοί εκτός της παραπληροφόρησης μπορούν να αποβούν και επικίνδυνοι. Ο κορωνοϊός δεν οδήγησε στον θάνατο μόνο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η παραπληροφόρηση ενάντια σε κάθε λογική επέφερε το μοιραίο σε εκατοντάδες συνανθρώπων μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal οf Tropical Medicine and Hygiene τουλάχιστον 800 άτομα έχασαν την ζωή τους από την κατανάλωση οινοπνεύματος με την ελπίδα ότι έτσι θα αποστείρωναν τον οργανισμό τους από τον κορωνοϊό. Επίσης άλλοι 5900 νοσηλεύτηκαν γιατί ήπιαν μεθανόλη και άλλοι 60 τυφλώθηκαν.

Κέντρα παραπληροφόρησης στην Ινδία ενθάρρυναν τους πολίτες να πίνουν ούρα αγελάδας ή να τρώνε την κοπριά τους. Στην Σαουδική Αραβία πολλοί επέλεξαν να θωρακίσουν την υγεία τους πίνοντας ούρα καμήλας με λίγες σταγόνες μοσχολέμονο.

Μύθος 1: Ο κορωνοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο ή είναι βιολογικό όπλο

Δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι παρόμοιος με τα δύο άλλα είδη κορωνοϊών SARS-CoV and MERS-CoV, που και οι τρεις προήλθαν από τις νυχτερίδες. Επίσης δεν είναι βιολογικό όπλο που χρηματοδοτήθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς για να προωθήσει τις πωλήσεις εμβολίου που είχε ετοιμάσει.

Μία μελέτη που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Nature Medicine παρουσίασε ισχυρά επιχειρήματα ότι ο κορωνοϊός δεν παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Η μελέτη έδειξε ότι οι πρωτεΐνες-ακίδες με τις οποίες προσδένεται ο κορωνοϊός στα ανθρώπινα κύτταρα προήλθαν από την φύση και όχι από εργαστήριο. 

Μύθος 2: Τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν τον κορωνοϊό

Τα κατοικίδια ζώα, γάτες, σκύλοι κλπ δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Παρόλο που αναφέρθηκαν σπάνιες περιπτώσεις όπου κατοικίδια προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό σε καμία περίπτωση δεν το μετέδωσαν σε άνθρωπο. Αν κάποιο άτομο προσβληθεί από κορωνοϊό, καλό θα είναι να αναθέσει την φροντίδα του κατοικίδιου σε άλλο άτομο. Αυτά αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μύθος 3: Βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα βιταμινούχα και ιχνοστοιχεία προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει ότι η βιταμίνη C ή άλλα σκευάσματα δεν προφυλάσσουν από τον κορωνοϊό. Η βιταμίνη C υποστηρίζει βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αντιοξειδωτικό η βιταμίνη C εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, ενώ συγχρόνως βοηθούν στην σύνθεση ορμονών, κολαγόνου κλπ και προστατεύει από παθογόνα βακτηρίδια. Συνεπώς συνιστάται η χρήση της βιταμίνης C για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος όχι όμως υπερδοσολογία πού μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων, FDA και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός δηλώνουν ότι, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα σκευάσματα τα οποία προφυλάσσουν ή θεραπεύουν τον κορωνοϊό.

Μύθος 4: Πακέτα από την Κίνα, ή φαγητό σε κινέζικο εστιατόριο μεταδίδει τον κορωνοϊό

Πακέτα από την Κίνα ή οπουδήποτε αλλού δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων ούτε από κινέζικά ή άλλα εστιατόρια, παρά μόνον εάν άτομο είναι μολυσμένο και μεταδώσει τον κορωνοϊό στο τρόφιμο.

Μύθος 5: Πίνοντας αλκοόλη ή μεθανόλη ή απορρυπαντικό, ή τρώγοντας σκόρδο κλπ, θεραπεύεις ή προλαβαίνεις τον κορωνοϊό

Πίνοντας αλκοόλη ή τρώγοντας σκόρδο δεν προστατεύει, ούτε θεραπεύει τον κορωνοϊό. Ούτε βέβαια πίνοντας ούρα αγελάδας ή καμήλας ή και τρώγοντας τα απορρίμματά τους θα φέρει θετικό αποτέλεσμα αλλά το αντίθετο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μύθος 6: Τα Δίκτυα 5G μεταδίδουν τον κορωνοϊό 

Είναι γεγονός ότι οι ιοί δεν μεταδίδονται μέσω ραδιοκυμάτων ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας, περιλαμβανομένων και των δικτύων 5G, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παρόλα ταύτα καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν τον Απρίλιο σε Ολλανδία και Βρετανία πυρπολήθηκαν ή καταστράφηκαν πολλοί πυλώνες κινητής τηλεφωνίας. Ιδιαίτερη διάδοση είχαν τέτοιες παρανοϊκές θεωρίες κατά την διάρκεια του lockdown καθώς πολλοί πίστευαν ότι υπήρχε κάποια κρυφή ατζέντα, καθώς επίσης είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο να αναζητήσουν στο διαδίκτυο τέτοια σενάρια.

Μύθος 7: Τα εμβόλια είναι επικίνδυνα

Ο μεγαλύτερος μύθος από όλους. Όποιος διαδίδει αυτό εγκληματεί όχι μόνον ενάντια στον εαυτό του αλλά και ενάντια σε κάθε συνάνθρωπό του. Το εμβόλιο θα κατατροπώσει τον κορωνοϊό και θα σωθεί η ανθρωπότητα.

[ΠΗΓΗ: https://www.xronos.gr/, 20/8/2020. Γράφει ο Νίκος Κατσαρός, π. διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, διευθυντής Τμήματος Βιοϊατρικής New York College]