Κορονοϊός: Πώς εξηγείται η “βουτιά” στα κρούσματα της Δευτέρας – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

Μειωμένος ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ τη Δευτέρα, αφού εντοπίστηκαν 170 κρούσματα.

Σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, που ο αριθμός άγγιζε τα 300, τα 170 κρούσματα είναι εμφανώς χαμηλότερο νούμερο. Ωστόσο, υπάρχει εξήγηση η οποία διαλύει κάθε διάθεση εφησυχασμού που μπορεί να προκληθεί.

Παρατηρείται πως τις Δευτέρες τα κρούσματα που ανακοινώνονται είναι λιγότερα, καθώς τις Κυριακές τα εργαστήρια υπολειτουργούν, ειδικά τα ιδιωτικά, ενώ είναι πολλοί λιγότεροι και αυτοί που προσέρχονται να υποβληθούν για διαγνωστικό μοριακό έλεγχο για κορονοϊό.

Η προηγούμενη φορά που τα κρούσματα ήταν κάτω από 200 ήταν στις 17 Αυγούστου, όπου και πάλι ήταν Δευτέρα. Πριν από εκείνη την ημερομηνία, η προηγούμενη φορά ήταν η Τρίτη 11 Αυγούστου με τα κρούσματα να φτάνουν τα 196 -δηλαδή μια ανάσα από τα 200- και στις 10 Αυγούστου -και πάλι Δευτέρα- με 126 κρούσματα.

“Είναι αλήθεια ότι σήμερα είχαμε ένα θετικό δείγμα με τη μείωση των κρουσμάτων. Συμβαίνει βέβαια αυτό κάποιες Δευτέρες γιατί την Κυριακή έχουμε λιγότερες μετρήσεις και ο κόσμος δεν πάει εύκολα για εξετάσεις. Παραμένει τριψήφιο το νούμερο, παραμένει σε ανησυχητικά πλαίσια. Ας κρατήσουμε το θετικό πως είναι κάτω από 200 και ας ελπίσουμε αυτό το νούμερο να κρατηθεί και τις προσεχείς ημέρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η προσοχή μας δεν θα πρέπει να είναι σε υψηλό επίπεδο”, τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος στον Alpha.

Ως εκ τούτου, στις Αρχές δεν επικρατεί κανένας εφησυχασμός, αφού δεν ξεγελιέται κανείς από τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων της Δευτέρας και οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων συνεχίζονται με την ίδια αυστηρότητα και ένταση.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες

“Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως έχουμε έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Είναι σαφέστατο πως υπάρχει έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Εγώ θα μιλούσα για κύμα στην περίπτωση που την επόμενη περίοδο , από τον Σεπτέμβρη και μετά δηλαδή, έχουμε πέραν των κρουσμάτων έχουμε και τα βασικά προβλήματα που είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως των βαρέως πασχόντων, αυτών που είναι στις μονάδες και διασωληνώνονται και βέβαια των θανάτων. Σε περίπτωση που αυτά σταθεροποιηθούν στον αριθμό που είναι τώρα και αρχίσουν και μειώνονται τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελεγχόμενα”, ανέφερε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι “τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες. Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα μετά τις 15 Αυγούστου. Και θα φανεί αν θα αρχίσουμε τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα για να παρακολουθήσουμε την επιδημολογική πορεία”.

Σύψας: “Σταδιακή αποκλιμάκωση τον Σεπτέμβριο”

“Δεν θα κερδίσουμε πολλά μεταφέροντας μια εβδομάδα αργότερα την έναρξη των σχολείων… Να γυρίσουν οι οικογένειες 1η Σεπτεμβρίου στα σπίτια τους, να παραμείνουν μια εβδομάδα σπίτια τους και να παρακολουθούν τα παιδιά οι γονείς αν έχουν συμπτώματα, και μετά είναι ασφαλές να πάνε σχολειά ανεξάρτητα από ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση” σημείωσε το μέλος της επιτροπής “σοφών” για τον κορονοϊό.

“Είναι σοβαρές επιπτώσεις για ένα παιδί ψυχικά και σωματικά, αν δεν πάει σχολείο, είναι προτιμότερο να πάει ακόμη και με σοβαρή επιδημιολογική κατάσταση” εξήγησε ο κ. Σύψας.

Για το μοντέλο αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας ξεκαθάρισε ότι “θα συνεχιστεί μέχρι τέλους, δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου λοκντάουν έκτος αν υπάρχει μεγάλη καταστροφή που δεν προβλέπεται”. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R είχε ξεπεράσει το 1 στα μέσα Ιουλίου, τώρα είναι 1 ή λίγο χαμηλότερο από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση, και η πιο ασφαλής εκτίμηση είναι πιθανότατα το 0,90.

“Η στρατηγική είναι στοχευόμενα μέτρα σε περιοχές, δραστηριότητες και δίκτυα που διασπείρουν τον ίο. Αυτή είναι η στρατηγική, και αυτή θα συνεχίσουμε” είπε.

Αναφερόμενος εξάλλου στην εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου ότι θα έχουμε κορύφωση κρουσμάτων έως τα τέλη Αυγούστου και μετά αν εφαρμοστούν τα μέτρα η ελπίδα είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση το Σεπτέμβρη, ο κ. Σύψας συμφώνησε ότι μέχρι τέλος Αυγούστου θα συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα γιατί υπήρχε ο Δεκαπενταύγουστος, συνωστισμοί, εστίες σε τουριστικές περιοχές, και ο κόσμος επιστρέφει στις εστίες του. “Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε, “είμαι βέβαιος ότι θα δούμε πολλά κρούσματα, αλλά είναι παρήγορο ότι δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή να έχουμε καθημερινό διπλασιασμό των κρουσμάτων”.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, από thetoc.gr, 25/8/2020]