Μπιλ Γκέιτς και Τζεφ Μπέζος αναζητούν κοβάλτιο

Σήμερα, άνω των δύο τρίτων της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου προέρχονται από το Κονγκό.

Τη στήριξη μιας ισχυρής ομάδας επιχειρηματιών έχει εξασφαλίσει η νεοφυής επιχείρηση Kobold Metals, η οποία σκοπεύει με μια καινοτόμο μέθοδο να αναζητήσει κοβάλτιο και άλλα μέταλλα για την ανάπτυξη μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην Kobold Metals έχουν επενδύσει μέσω κοινού ταμείου, μεταξύ άλλων, ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, o Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, ο Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund παγκοσμίως, και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, μερίδια της Kobold Metals κατέχει ο σουηδικός κολοσσός του πετρελαϊκού κλάδου Equinor και η εταιρεία επενδύσεων κεφαλαίων Andreessen Horowitz. Η εταιρεία δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το ύψος των κεφαλαίων που διαθέτει και έχει αναφέρει απλώς ότι έχει κεφάλαια που συγκέντρωνε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η νεοφυής επιχείρηση σχεδιάζει να εξετάσει μια περιοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων –που αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος της Νέας Υόρκης– στον Καναδά, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Κερτ Χάους. Η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά σε ορυχεία νικελίου της Glencore, της μεγαλύτερης εταιρείας διαπραγμάτευσης πρώτων υλών παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει τους προηγούμενους μήνες ο Χάους, η Kobold έχει αγοράσει ήδη αρκετές εκτάσεις στη Βόρεια Αμερική και σχεδιάζει να αξιοποιήσει τουλάχιστον δέκα από αυτές έως το τέλος του έτους.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες ανάλυσης δεδομένων, η εταιρεία ελπίζει να δημιουργήσει ένα εργαλείο αντίστοιχο της εφαρμογής χαρτών της Google, αλλά για τον φλοιό της γης, όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η Κόνι Καν, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Andreessen Horowitz, σύμφωνα με το Bloomberg. Η νεοφυής επιχείρηση προεξοφλεί πως η περιοχή έχει χρήσιμα μέταλλα για την ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εξερεύνηση του συγκεκριμένου σημείου στον Καναδά αποτελεί ένα πείραμα, το οποίο εάν πετύχει θα αποδείξει, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kobold Metals, την αξία της προσέγγισης της εταιρείας. Εξάλλου, όπως είχε τονίσει νωρίτερα μέσα στο έτος ο Χάους, οι παραδοσιακές εταιρείες εξόρυξης δεν επικεντρώνονται στην αναζήτηση κοβαλτίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την αναζήτηση κοβαλτίου.

«Οι λεπτομέρειες στα γεωφυσικά σημάδια είναι φανερές μόνον όταν έχει κάποιος όλα τα στοιχεία και όταν μπορεί να τα αξιολογήσει συστηματικά, στατιστικά και ενδελεχώς», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «είναι απλώς μία διαδικασία υπερβολικά περίπλοκη ώστε να τη διαχειριστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος». Η εξερεύνηση του σημείου είναι υψηλή προτεραιότητα για την Kobold Metals. Παράλληλα, όμως, αναζητεί συνεργασίες με επιχειρήσεις εξόρυξης, προκειμένου να εντοπίσει νέους τρόπους ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Χάους, η εταιρεία θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα τη συλλογή των στοιχείων του εδάφους μέσα στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες. Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο χρόνια. Είναι πολύ πιθανόν πως η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα ορυχεία της Glencore, έχει ανεκμετάλλευτα αποθέματα κοβαλτίου, νικελίου και πλατίνας. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή, περισσότερο από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής κοβαλτίου προέρχεται από το Κονγκό.

[ΠΗΓΗ: https://www.kathimerini.gr/, 9/7/2020]