“Πράσινο φως” για την εκταμίευση του πακέτου δόσεων 748 εκατ. ευρώ έδωσε το Eurogroup

Την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος αξίας 748 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. αποτελούν τα κέρδη ομολόγων και τα υπόλοιπα σχετίζονται με τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του δεύτερου δανείου αποφάσισε το Eurogroup. 

Τα κέρδη ομολόγων δεν θα οδεύσουν για επενδύσεις αλλά για αποπληρωμή χρέους, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν ταμειακά διαθέσιμα και να ενισχυθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για την έκτη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας με βάση τη θετική εισήγηση της Κομισιόν.

Ωστόσο, το βασικό θέμα συζήτησης των υπουργών είναι η υγειονομική κρίση και η προσπάθεια για πολιτική συμφωνία αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης αξίας 750 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι η πολιτική απόφαση να ληφθεί το αργότερο τον Ιούλιο, ούτως ώστε τα κράτη-μέλη να καταθέσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης έως το Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί πλήρως από την αρχή του 2021.

Πρόκειται για το τρίτο πακέτο δόσεων που ενεργοποιείται μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο στα μέσα του 2018. Διατίθεται 1 δόση ανά εξάμηνο έως τα μέσα του 2022, αλλά στην αρχή της ενισχυμένης εποπτείας κατεγράφη καθυστέρηση κατά 1 δόση. Σημειώνεται πάντως ότι ο βασικός όρος της ενισχυμένης εποπτείας ο οποίος αφορά στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 έχει παγώσει για φέτος λόγω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής.

Μάλιστα δεν αποκλείεται η δημοσιονομική χαλάρωση, έστω και σε μικρότερο βαθμό να συνεχισθεί και το 2021. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο ανάκαμψης. Και σήμερα οι ΥΠΟΙΚ στο τέλος της συνεδρίασης που έχει προγραμματιστεί  σε  διευρυμένη σύνθεση (ΕΕ των 27) θέτει επί τάπητος το θέμα του νέου πακέτου από  το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δις ευρώ.

Στην ατζέντα είναι γενικότερα η οικονομική κατάσταση και μέτρα πολιτικής για τη στήριξη της ανάκαμψης. Οι υπουργοί έχει ζητηθεί να ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση και τις ανάγκες της ανάκαμψης αλλά και να εξετάσουν τη συμπληρωματικότητα μεταξύ εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών,  τις συνέπειες της συμμετοχής στην Ευρωζώνη για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, την ενδεχόμενη σύνδεση με τις συστάσεις για την Ευρωζώνη και την οργάνωση των σχετικών εργασιών του Eurogroup. Προηγήθηκε η σύνοδος του ESM στην οποία παρουσιάστηκε η ετήσια έκθεσή του αλλά και το “πόρισμα Αλμούνια” για τα ελληνικά μνημόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά  τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, για την Ελλάδα, έκανε λόγο για την “τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο”, αλλά και για την επιβεβαίωση πως “η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 11/6/2020]