Απειλή από τα κουνούπια για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Φαίνεται ότι σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει για άλλη μια χρονιά η Χαλκιδική, αναφορικά με τα κουνούπια καθώς σε κάθε γωνιά ιδιαίτερα όταν πέσει ο ήλιος η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη. Πάντως καμία συσχέτιση δεν προκύπτει από την επιστημονική κοινότητα μεταξύ του κορωνοϊού και του ιού του Δυτικού Νείλου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλή Κουρτίδη, «ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από την επιστημονική κοινότητα που να δείχνει οποιαδήποτε συσχέτιση του κορωνοϊού με άλλους ιούς μεταδιδόμενους από τα κουνούπια».

Ο ίδιος, ωστόσο, επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και φέτος, όπως και πέρσι, κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ενώ εκτιμά ως θετικό στοιχείο την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον πληθυσμό.

Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι ψεκασμοί από εδάφους για τα κουνούπια σε συγκεκριμένες περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένος αριθμός προνυμφών.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη, ψεκασμοί έγιναν ήδη στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία στη Χαλκιδική και την Πιερία ενώ η διαδικασία συνεχίζεται ταυτόχρονα και καθημερινά σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, με βάση τον προγραμματισμό που γίνεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Μουρελάτος επισημαίνει ότι ψεκασμοί γίνονται και με drones ενώ για την κατάσταση που διαμορφώνεται, διευκρινίζει ότι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το περασμένο χρονικό διάστημα δεν έχουν εκκολαφθεί ακόμη μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών.

 

[ΠΗΓΗ: https://ergoxalkidikis.gr/, από Εφημερίδα Θέμα της Χαλκιδικής, 1/6/2020]