Επάρκεια ορυκτών στην Ευρώπη – Η περίπτωση της Ελλάδας

Η ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας όλων των χωρών του κόσμου έγινε ολοφάνερη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή πίεση στα νοσοκομεία τους, διάφορες χώρες στον κόσμο, και ειδικά στην Ευρώπη, που μαζί με τις ΗΠΑ έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία του Covid – 19, αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν την εξαγωγή ιατρικού υλικού, ενώ άλλες αναζητούσαν εναγωνίως τρόπο να εισάγουν τα απαραίτητα «όπλα» του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη «μάχη» ενάντια στον νέο κορωνοϊό.

Στην περίπτωση των ορυκτών ως πρώτης ύλης, η Ευρώπη θεωρείται μια θωρακισμένη ήπειρος. Διαθέτει δηλαδή επάρκεια σε ορυκτές πρώτες ύλες τέτοια ώστε η κατασκευή και η έγκαιρη διάθεση ιατρικών προϊόντων (αναλώσιμα ή μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας) σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ να είναι εφικτή. Η εξορυκτική βιομηχανία όλης της Ευρώπης στέκεται μπροστά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα και τροφοδοτεί με την απαραίτητη πρώτη ύλη όπου χρειάζεται, δημιουργώντας μια αλυσίδα ζωής στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος που περιλαμβάνει πολλά είδη ορυκτών σε υψηλή ποιότητα, αλλά και τις βιομηχανίες εκείνες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Χαλκός, ψευδάργυρος, χρυσός, άργυρος και μόλυβδος, είναι όλα μέταλλα ύψιστης σημασίας στην Ιατρική και όλα εξορύσσονται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη ΒΑ Χαλκιδική από την Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 2004, απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους.

Ο νέος κορωνοϊός ήρθε, άλλαξε τη ζωή μας και όπως όλα δείχνουν πρόκειται να την επηρεάζει για πολύ καιρό ακόμα. Αξιοποιώντας με κάθε τρόπο όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορούμε να ελπίζουμε για το καλύτερο. Τα ορυκτά και τα μέταλλα, ο πλούτος της χώρας μας, μπορούν να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στη μάχη αυτή, για τη θωράκιση τόσο του οργανισμού μας όσο και των νοσοκομείων μας. Χρυσός, χαλκός, ψευδάργυρος, άργυρος και μόλυβδος δεν είναι «απλώς» μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε «κάποιες» εκφάνσεις της ζωής μας, είναι μέταλλα που έχουν άμεση σχέση με την υγεία μας, με την ίδια τη ζωή μας.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/, 25/5/2020]