Eldorado Gold: Το ρεκόρ της Ολυμπιάδας και η προληπτική χρηματοδότηση

H επανεκκίνηση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές εκτιμάται ότι θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, κατά την ημέρα μετά την πανδημική κρίση, σύμφωνα με ξένους αναλυτές. Προϋπόθεση βέβαια, γι’ αυτό είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του καναδικού ομίλου, που δραστηριοποιείται στην χώρα μας μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός. Διαπραγματεύσεις που έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή.

Η αύξηση της παραγωγής

Εν τω μεταξύ, τα μεταλλεία της εταιρείας, στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε, πρόσφατα, ο καναδικός όμιλος, το μεταλλείο της Ολυμπιάδας πέτυχε να αυξήσει τη συνολική παραγωγή σε ποσοστό 40%. Η εταιρεία παρήγαγε συνολικά 115.949 ουγκιές χρυσού, με την παραγόμενη ποσότητα από το μεταλλείο της στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής να είναι η υψηλότερη των τελευταίων έξι τριμήνων, δηλαδή από τα τέλη του 2018.

Συγκριτικά με τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, η παραγωγή από την Ολυμπιάδα αυξήθηκε κατά 53% σε 15.181 ουγκιές από 9,9 χιλιάδες ουγκιές. Συνολικά όμως, η παραγωγή του πρώτου τριμήνου υπήρξε χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις, μεταξύ άλλων, λόγω κλιματολογικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις), ενώ, πρόσφατα, η Eldorado Gold προχώρησε στην επαναλειτουργία του ορυχείο στο Λαμάκ του Καναδά που παρέμενε κλειστό από τις 23 Μαρτίου, κατ’εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της πανδημίας της εκεί κυβέρνησης.

Η Eldorado Gold, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, διαθέτει πρωτόκολλα ασφαλείας για την αντιμετώπιση του COVID-19 σε όλους τους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταλλείου στο Λαμάκ. Πραγματοποιεί ακόμη έλεγχο θερμοκρασίας  των εργαζομένων της, υιοθετεί ενισχυμένα μέτρα υγιεινής και φροντίζει, ώστε όλες οι εργασίες να εκτελούνται βάσει των προδιαγραφών της κοινωνικής απόστασης και με τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.  

Η γραμμή χρηματοδότησης

Λόγω της αβεβαιότητας που σχετίζεται με την πανδημία, η Eldorado Gold έχει αξιοποιήσει γραμμή πιστωτικής διευκόλυνσης, συγκεντρώνοντας κεφάλαια της τάξης των 150 εκατ. δολαρίων, τα οποία η εταιρεία δεν έχει άμεσα ανάγκη. Σε κάθε όμως, περίπτωση η επιπρόσθετη ρευστότητα, όπως έχει αναφέρει η καναδική εταιρεία, θα χρησιμοποιηθεί, εάν χρειαστεί, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητάς της. Για τη φετινή χρονιά, η Eldorado Gold αναθεωρεί τις κεφαλαιουχικές δαπάνες, ενώ θα προχωρήσει σε μείωση δαπανών, εάν απαιτηθεί.

Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado George Burns, η εταιρεία δεν έχει ανάγκη τα συγκεκριμένα κεφάλαια, αλλά υπήρξε χρηματοοικονομικά ενδεδειγμένη κίνηση, η άντλησή τους στο πλαίσιο της αξιοποίησης της υφιστάμενης πιστωτικής γραμμής.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 20/4/2020]