Σήμερα τα νέα στοιχεία για την ανάπτυξη-Συνεχίζεται η καταμέτρηση των τριγμών του κοροναϊού

Η αποτίμηση των επιπτώσεων της κρίσης του κοροναϊού συνεχίστηκε χθες στο περιθώριο του Euroworking Group στον απόηχο της απόφασης των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ για ελαστικοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων. Η πρώτη απόφαση επιχειρείται να ληφθεί έως το Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Η ελληνική πλευρά έχει ως “ατού” την θετική έκθεση της Κομισιόν που αποτελούσε και το επίσημο θέμα του χθεσινού EWG. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν για τη χθεσινή σύνοδο πως κύλησε ομαλά για το ελληνικό θέμα και υπάρχει “θετική εικόνα για πορεία χώρας”, ενώ επισημαίνουν πως “στόχος πλέον είναι η επιτυχής ολοκλήρωση επόμενης αξιολόγησης”.

Η κυβέρνηση πλέον διεκδικεί επιπλέον στήριξη και για το θέμα του προσφυγικού με άρση του 0,2% του ΑΕΠ (πλαφόν εξαίρεσης σχετικών δαπανών). Επίσης, – όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου – ζητά μία ενιαία κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση και όχι παρεμβάσεις ανά περίπτωση για το θέμα του κοροναϊού.

Τα ίδια αιτήματα αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα στον επικεφαλής του ESM Κλάους Rέγκλινγκ που επισκέπτεται την Αθήνα.  Αναμένεται επίσης να υπάρξει μία πιο σταθερή βάση για τα σενάρια που διαμορφώνεται αναφορικά με τις αντοχές της Ελληνικής οικονομίας μέσα από τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ  που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ.

Το ΑΕΠ

Σήμερα ανακοινώνονται τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2018 και έτσι θα υπάρχει μία συνολική εικόνα κατά πόσο η ελληνική οικονομία κατάφερε να αναπτυχθεί με ρυθμό ταχύτερο από το 2% (στο οποίο βασίζεται ο Προϋπολογισμός του 2020). Η εν λόγω προσδοκία προκύπτει από τις εκτιμήσεις και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του δημοσιονομικού Συμβουλίου και θα δώσει μία επιπλέον δυναμική στις προβλέψεις που διαμορφώνει η ελληνική κυβέρνηση για τη φετινή χρονιά.

Ωστόσο, πλέον τα πράγματα έχουν πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ασάφειας, εξηγούν αρμόδιες πήγες. Η επίπτωση του κοροναϊού, όπως επισημαίνουν, έχει αρχίσει να φαίνεται στην αγορά.

Ο δείκτης φόβου που ανακοίνωσε χθες το ΚΕΠΕ σημείωσε – όπως αναφέρεται – σημαντική άνοδο (σ.σ. επιδείνωση) το Φεβρουάριο αποτυπώνοντας αυξημένη αβεβαιότητα ειδικά την τελευταία εβδομάδα  του μήνα “κατά τη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα” στην Ελλάδα. Παραμένει Βεβαίως σε κατώτερα επίπεδα του ιστορικού μέσου όρου του αλλά έφτασε στην υψηλότερη τιμή για το 2020 ( ο μέσος όρος είναι στο 33,22%, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο 32,37% ενώ ένα μήνα πριν ήταν στο 22,77%).

Οι τριγμοί

Ωστόσο, αρμόδιες πηγές εξηγούν πως το πλέον κρίσιμο τρίμηνο θα είναι το δεύτερο. Όχι μόνο για την Ελληνική αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη (από 3,3% στα επίπεδα του 2%), ενώ αναμένεται να προβεί σε επίσημες εκτιμήσεις περί το τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Επιπλέον, αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρόδρομου δείκτη οικονομικής συγκυρίας για τον μήνα Μάρτιο αλλά και άλλων στοιχείων που θα δείχνουν πώς αντιμετωπίζει η αγορά και οι καταναλωτές το ζήτημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες της σταδιακής αποτύπωσης της νέας κατάστασης στην οικονομία και στην αγορά, μένει να φανεί πως θα επαναπροσδιοριστεί και το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων στήριξης εκ μέρους του Eurogroup, αλλά και των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο ώστε να ξεδιπλωθούν οι επιπλέον παροχές που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το σχέδιο της κυβέρνησης για επιπλέον ελαφρύνσεις μπορεί να προχωρήσει, αναφερόμενος στο στόχο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και μιας πρώτης μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Δήμητρας Καδδά, 6/3/2020]