Ο ορυκτός πλούτος γίνεται μοχλός ανάπτυξης

Οι επενδύσεις που αλλάζουν τη χώρα

Η Ελληνικός Χρυσός δραστηριοποιείται από το 2004 στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, απασχολώντας πάνω από 1.600 εργαζόμενους και έχοντας επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια.

Από το 2012 λειτουργεί υπό την σκέπη της Καναδικής Eldorado Gold Corporation, μεταλλευτικής εταιρείας με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στην έρευνα, ανάπτυξη και λειτουργία μεταλλείων σε Καναδά, Τουρκία, Βραζιλία, Σερβία και Ρουμανία -επιχείρησης εισηγμένης στα Χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης.

Το project της Ελληνικός Χρυσός είναι από αυτά που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν την αναπυξιακή πορεία της χώρας.

Κινητήριος δύναμη ανάπτυξης

Ο ορυκτός πλούτος ήταν ανέκαθεν πηγή ευημερίας για τον τόπο και σήμερα γίνεται και πάλι μοχλός οικονομικής ανάκαμψης. Η Ελληνικός Χρυσός είναι κομμάτι αυτής της προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια, έχει δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περισσότερες καλύπτονται από εργαζόμενους που ζουν στην περιοχή, ενώ στηρίζει ενεργά Έλληνες προμηθευτές και τοπικές επιχειρήσεις, δίνοντας πνοή στην περιφερειακή οικονομία.

Σύμφωνα με το business plan σε πλήρη ανάπτυξη η επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα ανέλθει σε επιπλέον 2 δισ. δολάρια, ενώ οι θέσεις εργασίας θα αγγίξουν τις 5.000. Εκτός της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων από τη δραστηριότητα της εταιρίας, ενισχύεται και η τοπική οικονομία, καθώς η Ελληνικός Χρυσός συνεργάζεται με έλληνες εργολάβους και προμηθευτές και προχωρά σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ύψους αρκετών εκατομμυρίων.

Στόχος της Ελληνικός Χρυσός είναι μέσα από την υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα να συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια από τις σημαντικότερες χώρες παραγωγούς χρυσού και χαλκού διεθνώς.

Ενίσχυση της περιφέρειας

Τα οφέλη από την μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός αντανακλούν όμως και σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, που τα προηγούμενα χρόνια επλήγη από τις συνέπειες της κρίσης.

Η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει στη συνολική αναβάθμιση της περιοχής, προβάλλοντας την κληρονομιά της μεταλλείας και επενδύοντας σε δράσεις κοινής ωφέλειας για τον τουρισμό, την παιδία, την κοινωνική και περιβαλλοντική μέριμνα, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η εταιρία δημιουργεί έτσι τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η περιοχή να συνεχίσει να ευημερεί και μετά το πέρας της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα, δημιουργούνται εκατοντάδες νέες θέσεις ποιοτικής απασχόλησης και στην περιοχή προσελκύεται εργατικό δυναμικό υψηλού επιπέδου.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει ως στρατηγική επιλογή η δραστηριότητά της να αφήνει το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με την επιστημονική κοινότητα προάγοντας την καινοτομία, την έρευνα και τη γνώση.

Στο πλαίσιο αυτό επενδύει στην νέα γενιά επιστημόνων και στην νεανική επιχειρηματικότητα, προσελκύοντας πίσω στην χώρα υψηλής εξειδίκευσης και κατάρτισης προσωπικό, δίνοντας κίνητρα για την αντιστροφή του Brain Drain που τόσο έχει στοιχίσει στη χώρα.

Η Ελληνικός Χρυσός σε αριθμούς

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μέχρι σήμερα:

 • $1 δισ. επένδυση στην Ελλάδα
 • €360 εκ. έσοδα για το ελληνικό κράτος
 • €225 εκ. σε μισθούς και επιδόματα
 • €800 εκ. σε Έλληνες προμηθευτές
 • €620 εκ. από εξαγωγές

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη:

 • επένδυση επιπλέον $2 δισ.
 • δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας
 • ενίσχυση κρατικών εσόδων κατά €2,5 δισ.
 • καταβολή €2 δισ. σε μισθούς
 • εξαγωγές ύψους 11,6 δισ.
 • πληρωμές €3,6 δισ. σε Έλληνες εργολάβους και προμηθευτές
 • επενδύσεις €80 εκ. σε δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την τοπική κοινωνία

Ο «χάρτης» των μεταλλείων

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας περιλαμβάνουν: τα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου-Μαύρων Πετρών, τα οποία βρίσκονται σε φάση παραγωγής, καθώς και το έργο των Σκουριών.

Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, στην περιοχή Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου, είναι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1957 και τέθηκε σε επαναλειτουργία, μετά από εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, το 2006. Σήμερα παράγει συμπυκνώματα μολύβδου-αργύρου και ψευδαργύρου ενώ τα συνολικά αποθέματα του έργου υπολογίζονται σε 1 εκ. τόνους μεταλλεύματος.

Στο έργο της Ολυμπιάδας, το προϋπάρχον υπόγειο μεταλλείο χρυσού αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου έχει εκσυγχρονιστεί και εισήλθε σε φάση παραγωγής το 2017. Το μεταλλείο παράγει τρία συμπυκνώματα μολύβδου/αργύρου, ψευδαργύρου και χρυσού, με εκτιμώμενη διάρκεια ζωής βάσει της τρέχουσας καταγραφής αποθεμάτων, στα 22 έτη.

Οι Σκουριές αποτελούν ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,49% χαλκό και 0,74 γρ/τόνο χρυσό. Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει τον συνδυασμό υπόγειας και επιφανειακής εκμετάλλευσης, στη βάση των αρχών της παράλληλης αποκατάστασης και της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, ενώ αξιοποιούνται οι βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Η διάρκεια ζωής του έργου, υπολογίζεται στα 23 έτη.

(Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο🙂

[ΠΗΓΗ: https://www.tovima.gr/, 7/1/2020]