Προϋπολογισμός και μεσαία τάξη: ο Τσίπρας θα παίξει άμυνα δια της επίθεσης

Απόψε ψηφίζεται ο πρώτος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τις πληροφορίες να φέρουν τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει φοροελάφρυνση-έκπληξη με το βλέμμα στη “μεσαία τάξη”. 

Αυτή που γύρισε την πλάτη- κατά τα εκλογικά φαινόμενα- στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, οδηγώντας την γαλάζια παράταξη, σε αυτοδυναμία. 

Μεσαία τάξη

Η “μεσαία τάξη”, όμως δεν είναι μόνον η δεξαμενή που “μαύρισε” εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποτελεί παράλληλα και πεδίο λαμπρό για εσωκομματική γκρίνια  στο πλαίσιο της αναζήτησης του τι δεν πήγε καλά και οι Πολίτες τιμώρησαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επανειλημμένως, τους προηγούμενους μήνες, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει πως “δεν κάναμε κάποια πράγματα τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε” στο πεδίο της Οικονομίας, αποφεύγοντας πάντως να αποδώσει ονοματεπώνυμο στις ευθύνες. 

Η σελίδα στη στρατηγική της Κουμουνδούρου έχει πλέον γυρίσει.

Στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε και στη συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό, είναι να καταδείξει πως ούτε η Ν.Δ ευοδώνει τις προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά, με το κυρίαρχο “σύνθημα” πως “ο Προϋπολογισμός του 2020 δεν είναι ούτε κοινωνικός, ούτε αναπτυξιακός. Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς”.

Αυτό αναμένεται να συνοψίσει και ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα  της Βουλής, καθώς κομματικές πηγές επιμένουν ότι ο νέος προϋπολογισμός:

  1. Προβλέπει σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς και τους πλούσιους. Δεν είναι όμως καθόλου γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  2. Δεν ανακουφίζει τη μεσαία τάξη. Απεναντίας, διαψεύδει τις ελπίδες για σημαντική βελτίωση της εισοδηματικής της κατάστασης που προεκλογικά είχε καλλιεργήσει η ΝΔ.
  3. Οι εισοδηματικές ανισότητες όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα ενισχύονται. Ανατρέπεται δηλαδή η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, με πολλή προσπάθεια, είχε αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.
  4. Τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την έξοδό της από τα μνημόνια και τη διαρκή ανάπτυξη επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα, που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν κατανέμονται δίκαια αλλά, επιπλέον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία.

Φοροελαφρύνσεις και Πλεονάσματα

Στον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, επιμένουν ότι οι φοροελαφρύνσεις για τα μεσαία και ευάλωτα κοινωνικά στρώματα “καπελώθηκαν” για να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση περισσότερες ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επ’ αυτού, ο Α. Τσίπρας, αμυνόμενος, θα αναφερθεί στους “29 άδικους  φόρους του ΣΥΡΙΖΑ”, για τους οποίους η Ν.Δ προεκλογικά τον στηλίτευε , διατηρώντας τους ως κυβέρνηση, με εξαίρεση τον φόρο των κερδών των επιχειρήσεων και των μερισμάτων.

Βέβαιον θεωρείται πως ο πρώην πρωθυπουργός θα ανασύρει από το συρτάρι της κριτικής του το περιβόητο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον εγγυητικό λογαριασμό, βάσει του οποίου θα μειωνόταν το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1%. Κριτική που είχε ασκήσει με το “καλημέρα” στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε, ήδη από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Επίθεση για το “τι παρέδωσαν” 

Στο μεταξύ, από προχθές στην Κουμουνδούρου, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους πως δεν παρέδωσαν δημοσιονομικό κενό ύψους 396 εκατ, όπως καταγράφει το ΥΠΟΙΚ, καλώντας το να ζητήσει τη συνδρομή του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για να αποδειχθεί ότι δεν ευσταθούν οι αιτιάσεις  της Κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, ο Α. Τσίπρας δεν θα αποφύγει τον πειρασμό της αποτίμησης του  οικονομικού έργου της δικής του Κυβέρνησης ενώ η επίθεση που θα εξαπολύσει στην Κυβέρνηση, θα είναι εφ όλης της πολιτικής ύλης.

[ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 18/12/2019]