Σε εκκαθάριση εν λειτουργία τίθεται άμεσα η ΛΑΡΚΟ

Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνει πτωχευτική διαδικασία για τη ΛΑΡΚΟ εντός της εβδομάδας. Τι διαμήνυσαν τα στελέχη της ΔΕΗ στον υπουργό. Το πάρτι των επιδομάτων, πριμ και της δωρεάν στέγης.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τη χρεοκοπημένη ΛΑΡΚΟ με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να ανακοινώνει πιθανότατα εντός της εβδομάδας την υπαγωγή της σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία.

Θρυαλλίδα των γεγονότων που θα ακολουθήσουν για τη βιομηχανία παραγωγής νικελίου, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ από 217 εκατ. το 2015 και σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ, ήταν η τελευταία απόφαση της Ευρ. Επιτροπής να ζητήσει από το δικαστήριο της Ε.Ε. την επιβολή στη χώρα μας ημερήσιο πρόστιμο για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης της ως προς την ανάκτηση παράνομων κρατικών ενισχύσεων 135,8 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτής της απόφασης, σύμφωνα με πηγές του Euro2day.gr, τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΔΕΗ +1,00% Γιώργος Στάσσης μετέφερε στον κ. Χατζηδάκη την άρνηση των στελεχών του διοικητικού συμβουλίου της δημόσιας εταιρείας να υπογράψουν και να εγκρίνουν οποιαδήποτε ευνοϊκή απόφαση για τη ΛΑΡΚΟ ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να διωχθούν, μελλοντικά, ποινικά…!

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία χρωστά στη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού περισσότερα από 340 εκατ. ευρώ, ενώ και λίαν προσφάτως, φέρεται να έπαυσε ξανά να καταβάλλει οφειλές από την τελευταία ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη διοίκηση του Μανόλη Παναγιωτάκη.

Όλα δείχνουν ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγείται σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία με την αναζήτηση ιδιώτη, αφού πουληθούν περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων, προκειμένου να αναλάβει το υγιές κομμάτι της επιχείρησης η οποία μετρά 56 χρόνια ζωής. Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτήν τη λύση, κατόπιν και σχετικής συμφωνίας με την Ευρ. Επιτροπή προκειμένου να «παγώσει» και στη συνέχεια να μπει στο αρχείο η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σε βάρος της χώρας μας.

Η ΛΑΡΚΟ πέραν των 340 εκατ. ευρώ που οφείλει προς τη ΔΕΗΔΕΗ +1,00%, χρωστά τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 60 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν μέχρι στιγμής η βιομηχανία να έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο τουλάχιστον μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι το ΤΑΙΠΕΔ με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με 33,4% και η ΔEΗ με 11,4%. Ο εξοπλισμός της ΛΑΡΚΟ είναι απαρχαιωμένος και για τον εκσυγχρονισμό του σε συνδυασμό με την υιοθέτηση καθαρών περιβαλλοντικών λύσεων ως προς την παραγωγική της δραστηριότητα υπολογίζεται ότι απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ. Με τα χρέη και τις ζημιές κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν θέλει να αποκτήσει τη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Το πάρτι των πριμ…

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», στη ΛΑΡΚΟ τα τελευταία χρόνια με συλλογική ευθύνη κυβερνήσεων, διοικήσεων των εταιριών καθώς και συνδικαλιστών, επικρατεί ένα καθεστώς παχυλών μισθών κι επιδομάτων παρά το γεγονός της πάγιας χρεοκοπημένης κατάστασης.

Η ΛΑΡΚΟ απασχολεί 1.196 εργαζόμενους. Το 2016 (δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε εργολάβους), το εργατικό κόστος που περιλαμβάνει τα πριμ παραγωγικότητας τα οποία καταβάλλονται είτε η εταιρεία έχει κέρδη είτε ζημίες, ανήλθε σε 52,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 31% των πωλήσεων του 2016 (164.7 εκατ. ευρώ) και 26% του πρόσφατου (ιστορικού) μέσου όρου πωλήσεων των περίπου 200 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Πριμ παραγωγικότητας αλλά και ετοιμότητας, όπως κι επιδόματα γαλοπούλας και οβελία… εκτίναξαν το μισθολογικό κόστος.

Ενδεικτικά, αναφέρονται:

-Το κόστος ενός μισθοδοσίας (με στοιχεία 2016) υπερβαίνει ακόμη και ενός 73.000 ευρώ το χρόνο για εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία.

 

[ΠΗΓΗ: https://www.euro2day.gr/, του Χρήστου Κολώνα, 2/12/2019]