Χιλή: Απεργία στο μεγαλύτερο παγκοσμίως ορυχείο χαλκού

Στο πλευρό των διαδηλωτών εργαζόμενοι ορυχείων που απεργούν

Οι εργαζόμενοι στο ορυχείο χαλκού Εσκοντίντα της Χιλής, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, θα πραγματοποιήσουν σήμερα 24ωρη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων που έχει ξεσπάσει εδώ και δέκα ημέρες στη χώρα, ανακοίνωσε το συνδικάτο των μεταλλωρύχων.

Κίνητρο της απεργίας είναι «η ένταξη στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών που μας επηρεάζουν ως εργαζόμενους, όπως και τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας» της Χιλής, τονίζει το συνδικάτο μέλη του οποίου είναι περίπου 2.5000 μεταλλωρύχοι, δηλαδή το 90% των εργαζομένων στο ορυχείο χαλκού.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι στο ορυχείο της Εσκοντίντα απεργούν από την έναρξη της σοβαρής κοινωνικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Χιλή, στη διάρκεια της οποίας 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες τραυματιστεί.

Χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πινιέρα, η ειρηνική συγκέντρωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο η οποία έχει αναχθεί σε επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας, προοδευτικά έδωσε τη θέση της σε βίαια επεισόδια, με ομάδες ακραίων διαδηλωτών να προσπαθούν να φτάσουν ως την έδρα της κυβέρνησης.

Το ορυχείο της Εσκοντίντα, που βρίσκεται στη μέση της ερήμου της Ατακάμα στη βόρεια Χιλή και υψόμετρο 3.100 μέτρων, παράγει περίπου ένα εκατομμύριο τόνους χαλκού τον χρόνο.

[ΠΗΓΗ: https://www.liberal.gr/, 29/10/2019]