Την Κυριακή τα εγκαίνια της έκθεσης “Τα ορυκτά και ο άνθρωπος”

Μεγάλοι χορηγοί ο ΣΜΕ και η Ελληνικός Χρυσός – Θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» που διοργανώνεται  από το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός ως Μεγάλου Χορηγού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ με την παρουσία του θα την τιμήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η έκθεση, που φιλοξενήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας της Αθήνας τα δύο τελευταία χρόνια, προσελκύοντας το ενδιαφέρον περισσότερων από 30.000 επισκεπτών, οικογενειών και σχολείων, μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη ανοίγοντας τις πόρτες της στις 7 Οκτωβρίου κι έχοντας ήδη αγκαλιαστεί από πλήθος επισκεπτών, σχολείων και μαθητών. Αντικείμενό της είναι να συστήσει τον θαυμαστό κόσμο των ορυκτών σε μικρούς και μεγάλους, αναδεικνύοντας τον πολύπλευρο ρόλο που αυτά διαδραματίζουν στη ζωή μας αλλά και στη διαμόρφωση του σύγχρονου υλικού πολιτισμού.

Η Ελληνικός Χρυσός, ως ενεργό μέλος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), υποστηρίζει με συνέπεια το έργο του και εξελίσσει μια μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία στην περιοχή της Χαλκιδικής λειτουργώντας τα Μεταλλεία Κασσάνδρας σύμφωνα με τα κορυφαία περιβαλλοντικά πρότυπα και τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές διεθνώς. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων που υλοποιεί η εταιρεία για την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ορυκτά και τα πολλαπλά οφέλη τους για τον σύγχρονο πολιτισμό, την τεχνολογία, την εθνική και τοπική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως αυτά παρουσιάζονται στο tosopolytima.gr.

Πληροφορίες για την έκθεση

Πρόκειται για μια έκθεση εξαιρετικού ενδιαφέροντος με Πολιτιστικές, Εκπαιδευτικές και Εικαστικές προεκτάσεις. Τα ορυκτά αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων. Χωρίς αυτά δεν ζούμε, αφού βρίσκονται παντού γύρω μας, είτε στο φαγητό που τρώμε, στις μετακινήσεις, την επικοινωνία μας, την εργασία, την σύγχρονη τεχνολογία, την τέχνη και σε πολλαπλές μορφές της καθημερινότητας μας αλλά και των επιστημών του μέλλοντος.

Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τη συνδρομή του ΣΜΕ και παρουσιάζεται στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο νέο κτήριο στο λιμάνι (Προβλήτα Α΄), προκειμένου να φιλοξενηθεί και να προβληθεί στο ευρύ κοινό της Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, ύστερα από την μεγάλη επισκεψιμότητα που είχε στην Αθήνα από μικρούς και μεγάλους. Η Έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και του ΣΜΕ, ο οποίος έχει και την οργανωτική φροντίδα της Έκθεσης. Έχει ως σκοπό να φέρει τo ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τους μαθητές όλων των βαθμίδων, κοντά στη χρησιμότητα των ορυκτών στην καθημερινή ζωή και τη διαχρονική αναγκαιότητά τους στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Παράλληλα με τα εκθέματα θα υπάρχει προβολή βίντεο και ξεναγήσεις όπου θα παρουσιάζεται η ιστορία των ορυκτών σε κάθε εποχή από την αρχαιότητα έως σήμερα και πως αυτά συνδέονται με τη σύγχρονη τεχνολογία αλλά και την εξέλιξη της επιστήμης.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την οικονομική συνδρομή εταιρειών μελών του ΣΜΕ Βόρειας Ελλάδας:

Μεγάλοι χορηγοί: Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Χορηγοί: Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ΑΕ, ΓΕΩΕΛΛΑΣ, Ελληνικοί Λευκόλιθοι Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε, ΟΜΥΑ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε, Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα-Γρανίτες και Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ ΑΕ

Χορηγοί επικοινωνίας : EΡΤ3, 958 FM, FM 102, TV100, FM100, PARALLAXI, Parallaximag, Biscotto, Cityportal.gr, Grtimes.gr, Praximag

Διάρκεια έκθεσης: 7 Οκτωβρίου 2019- 31 Μαΐου 2020

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.30-14.30, 17.00-20.00 Σάββατο & Κυριακή: 12.00-15.00

Είσοδος δωρεάν