ΔΕΗ: Το όριο άρσης της εκπροσώπησης ξεπέρασαν οι οφειλές της ΛΑΡΚΟ

Η βιομηχανία δεν εξόφλησε τον λογαριασμό του Σεπτεμβρίου, με συνέπεια οι οφειλές της να υπερβούν την “κόκκινη γραμμή” των 310 εκατ. ευρώ

Εφιάλτης έχει γίνει η Λάρκο και για την νέα διοίκηση της ΔΕΗ.

Η προβληματική βιομηχανία δεν κατάφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, να ανταποκριθεί ούτε στην σύμβαση που υπέγραψε η απερχόμενη διοίκηση του κ. Παναγιωτάκη η οποία απέτρεψε το κατέβασμα του διακόπτη και διασφάλισε τη συνέχιση της ηλεκτροδότησής της, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης αποπληρωμής  τρέχοντων λογαριασμών ρεύματος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η νέα διοίκηση του κ. Γιώργο Στάσση στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η Λάρκο δεν αποπλήρωσε τον λογαριασμό του Σεπτεμβρίου με αποτέλεσμα το συσσωρευμένο χρέος από ανεξόφλητες οφειλές να έχει ξεπεράσει το όριο των 310 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ με βάση την τελευταία σύμβαση θα έπρεπε να ενεργοποιήσει την διαδικασία άρσης εκπροσώπησής της από πελάτη της.

Ο κ. Στάσσης ωστόσο σε μια προσπάθεια προφανώς να διευκολύνει την κυβέρνηση και να διασφαλίσει την απαιτούμενη πίστωση χρόνου για την αναζήτηση σχεδίου διάσωσης της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας πρότεινε στο ΔΣ να δοθεί παράταση δύο μηνών.

Η απόφαση μεταφέρθηκε τελικά για το ΔΣ της 4ης Νοεμβρίου, έπειτα από επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πλευράς κυρίως των νέων μελών του δσ της ΔΕΗ.

Επιβολή προστίμου αν δεν εξευρεθεί άμεσα λύση

Η τύχη της Λάρκο θα κριθεί σε κάθε περίπτωση μέσα στο επόμενο δίμηνο καθώς εντείνονται οι πιέσεις από την Κομισιόν για την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.

Στις 9 Οκτωβρίου το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών ότι εάν δεν βρεθεί μια λύση σύντομα, η Κομισιόν είναι αποφασισμένη αυτή τη φορά να ζητήσει την επιβολή προστίμου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση της Λάρκο  μελετά τη δυνατότητα επαναφοράς του σχεδίου ιδιωτικοποίησης μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών που είχε παγώσει το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχέδιο αυτό είχε αποσπάσει τότε την έγκριση της Κομισιόν και έδινε διέξοδο στο θέμα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων καθώς η σχετική υποχρέωση δεν θα μεταβιβαζόταν στον νέο ιδιοκτήτη.

Σήμερα τα πράγματα ωστόσο έχουν διαφοροποιηθεί επί το δυσμενέστερο και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η Κομισιόν θα συναινέσει εκ νέου σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Ως εκ τούτου μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο της εκκαθάρισης και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

[ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr, 17/10/2019]