Συνέντευξη Χρήστου Μπαλάσκα: Έξι ουσιαστικά συμπεράσματα

Η πολυσυζητημένη συνέντευξη του Αντιπρόεδρου και Γενικού Διευθυντή Έργων Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστου Μπαλάσκα στο «Βήμα της Κυριακής», σήκωσε κάποια συννεφάκια σκόνης στο άνυδρο τοπίο της antigold επιχειρηματολογίας, και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να «ερμηνεύσουν» τα όσα δήλωσε από τη δικιά τους σκοπιά. Ας κάνουμε μια ανασκόπηση στα λεγόμενα του ισχυρού ανδρός της Eldorado Gold και ας σταθούμε στα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Ο κος Μπαλάσκας μίλησε για την σημασία της έκδοσης των αδειών από τη νέα κυβέρνηση, για το ύψος της επένδυσης, τις θέσεις εργασίας και τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την χώρα, αναφέρθηκε στη δυσκολία κατάρτισης χρονοδιαγράμματος για την ανάπτυξη του έργου, στις πηγές χρηματοδότησης της επένδυσης και τις επιδιώξεις της εταιρείας, αλλά και στο σενάριο αναθεώρησης της σύμβασης παραχώρησης, το οποίο θα προσβλέπει απαραίτητα στην βιωσιμότητα του έργου και τα οφέλη για την κοινωνία σε βάθος χρόνου. Τέλος, ο κος Μπαλάσκας άνοιξε και τα χαρτιά της εταιρείας για την επένδυση στο Πέραμα του Έβρου, και απάντησε στις κατηγορίες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εξορυκτικού έργου, αναφερόμενος στην παραπληροφόρηση και την ελλιπή επικοινωνία που έχουν δημιουργήσει την γνωστή παραφιλολογία γύρω από τις επιπτώσεις του έργου στη ΒΑ Χαλκιδική.

Αν θα έπρεπε να βγάλουμε το «ρεζουμέ» αυτής της συνέντευξης και να επιλέξουμε τα ουσιαστικότερα σημεία και το τι αποτελεί είδηση, θα στεκόμουν στα εξής:

  1. Οι στόχοι της επένδυσης σε ποσά που θα επενδυθούν, σε θέσεις εργασίας και σε ανταποδοτικά οφέλη δεν έχουν αλλάξει – τουλάχιστον προς τα κάτω. Μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του έργου θα δαπανηθούν ακόμη 2 δις δολάρια. Μέσα στον κύκλο ζωής του έργου τα έσοδα για το ελληνικό κράτος αποτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ και το ύψος των εξαγωγών στα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ στην τοπική κοινωνία θα κατευθυνθούν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια τοπικών υλικών και υπηρεσιών και περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ σε τοπικά έργα και δράσεις.
  2. Η Eldorado Gold δεν προτίθεται ούτε να πουλήσει ούτε να φύγει. Δεν ψάχνει αγοραστή, αλλά στρατηγικό επενδυτή για να ολοκληρώσει το έργο και επιθυμεί διακαώς να είναι αυτή ο διαχειριστής του.
  3. Η εταιρεία είναι θετική σε τυχόν αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο, η οποία ίσως και να είναι αναγκαία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας στον κλάδο των εξορύξεων και των δραματικών αλλαγών που επήλθαν στο ευρύτερο επιχειρηματικό τοπίο της χώρας. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ευκαιρία για να υπάρξουν μεγαλύτερα οφέλη και καλύτεροι όροι για όλες τις πλευρές
  4. Η εταιρεία προτίθεται να ξεκινήσει επένδυση και στο Πέραμα του Έβρου, αλλά αυτή τη φορά θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στην ολοκληρωμένη και συγκροτημένη ενημέρωση προς την τοπική κοινωνία, τονίζοντας τον προβλεπόμενο μακρόχρονο σχεδιασμό στήριξης της τοπικής ανάπτυξης και επαναφοράς του περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο του μεταλλείου.
  5. Ελληνικό Δημόσιο και Eldorado Gold βρίσκονται πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων και επικοινωνούν καλόπιστα και με αισιοδοξία, ψάχνοντας από κοινού αποδεκτές και επωφελείς για όλους λύσεις, γεγονός που δεν συνέβη ποτέ με την προηγούμενη κυβέρνηση.
  6. Το περιβάλλον ήταν και παραμένει το νούμερο ένα στις προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εταιρείας.

Είναι σαφές πως τα επόμενα βήματα της Eldorado Gold στην Ελλάδα, θα προκύψουν από έναν πολύ προσεκτικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος προωθείται με γνώμονα την βιωσιμότητα του έργου και τα οφέλη για την κοινωνία σε βάθος χρόνου. Σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς σχεδιάζεται μέσω της εν εξελίξει διαβούλευσης μια “win-win” κατάσταση για τα δύο μέρη την εταιρεία από τη μία και το δημόσιο/τοπική κοινωνία από την άλλη, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του έργου.