Η ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός για τις άδειες

Τη λήψη εγκριτικής απόφασης τροποποίησης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς και τη λήψη εγκριτικών αποφάσεων επικαιροποίησης – συμπλήρωσης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας και πρόσθετου εξοπλισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Ελληνικός Χρυσός.

Σχετικά με τις άδειες των Σκουριών…

Οι άδειες που χορηγούνται για το έργο των Σκουριών αφορούν στην ολοκλήρωση της εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού και στην εγκατάσταση υπαίθριων βοηθητικών υποδομών. Η λήψη των συγκεκριμένων αδειών δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση επικαιροποίησης του φακέλου της οικοδομικής άδειας για το εργοστάσιο εμπλουτισμού, το οποίο θα λάβει χώρα εντός του μήνα.

Βάσει των παραπάνω, η Ελληνικός Χρυσός πρόκειται να πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες που διακόπηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κτιρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού, προκειμένου να προστατέψει τον μέχρι σήμερα εκτεθειμένο εξοπλισμό. Η επένδυση για αυτές τις εργασίες προστασίας των υποδομών της εκτιμάται στα $5 εκατ. δολάρια.  

Σχετικά με την άδεια της Ολυμπιάδας

Η εν λόγω άδεια αφορά στη χωροθέτηση της εγκατάστασης ενός αναβαθμισμένου ηλεκτρικού υποσταθμού και στην κατασκευή βοηθητικών κτηριακών υποδομών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στον ετήσιο σχεδιασμό της εταιρείας.

Επόμενα βήματα

Η Ελληνικός Χρυσός και η μητρική της εταιρεία Eldorado Gold εργάζονται από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση για να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη επανεκκίνηση της κατασκευής στο έργο των Σκουριών. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών.

Το αρμόδιο Υπουργείο συνεργάζεται με την εταιρεία προς τη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού αναπτυξιακού σχεδιασμού, για την κατασκευή και λειτουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων παγκοσμίου βεληνεκούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για την εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές. Πρόκειται για τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, που αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40%, καθώς και την κατανάλωση νερού στο έργο.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη λήψη αυτών των πολυαναμενόμενων αδειών, οι οποίες μάς επιτρέπουν να προστατεύσουμε την υπάρχουσα επένδυσή μας. Μάς ενθαρρύνει δε ιδιαιτέρως η έως τώρα συνεργασία μας με την Πολιτεία και προσβλέπουμε σε μια εξίσου εποικοδομητική συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Πιστεύουμε ότι το έργο στις Σκουριές προσφέρει σημαντική αξία στους επενδυτές μας και οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο της πλήρους εναρμόνισης με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα».

  1. Άδειες Σκουριών:

α) Άδεια υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/77464/1073/3-9-2019 [ΑΔΑ: ΩΝΥ44653Π8-5ΟΡ] που αφορά την «Τροποποίηση της με αριθμό Δ8/Γ/Φ.12.7/9452/1794/13-5-2013 άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της “Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών”, του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών” του έργου “Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας” στη περιοχή της Δ.Ε Μεγάλης Παναγίας, του Δήμου Αριστοτέλη, της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ».

β) Άδεια υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/77453/1071/3-9-2019 [ΑΔΑ: 6ΤΤΟ4653Π8-7ΕΚ] που αφορά την «Ενσωμάτωση της με αριθμό ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.10.ΕΓΚ.6/173890/857/24-3-2016 εγκεκριμένης οικονομοτεχνικής μελέτης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού των Βοηθητικών Εγκαταστάσεων και Υποδομών Εξυπηρέτησης του υποέργου “Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών” και της αντίστοιχης στατικής μελέτης ως παραρτημάτων στην με αριθμό Δ8-Α/Φ.7.49.13/2809/349/10-2-2012 εγκεκριμένη τεχνική μελέτη του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», όπως αυτή έχει συμπληρωθεί – τροποποιηθεί και ισχύει».

  1. Άδεια Ολυμπιάδας:

Άδεια υπ’ αριθμόν ΥΠΕΝ/ΔΜΕΒΟ/77458/1072/3-9-2019 [ΑΔΑ: ΨΟΩΠ4653Π8-Τ3Ν] που αφορά την «Επικαιροποίηση και Έγκριση Συμπληρωματικού Τεύχους της τεχνικής μελέτης του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» της εταιρείας “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ.”, στο Δήμο Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής».

[ΠΗΓΗ: http://aetoshal.blogspot.com, 4/9/2019]