Η NASA, οι Έλληνες επιστήμονες και η εξόρυξη στην σελήνη

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει εξόρυξη στη Χαλκιδική, αλλά θα το κάνει στη… Σελήνη!!!

Είναι από γελοίο έως τραγικό το πως τα διάφορα «αριστερά» έντυπα εξυμνούν την οποιαδήποτε «ταρατατζούμ» ανακοίνωση και κίνηση κάνει η «αριστερή» κυβέρνηση, όπως το τελευταία με το ελληνικό διαστημικό ρομπότι στη Σελήνη!

Έτσι διαβάζουμε στο «ΧΩΝΙ» (!!!) πως στην πρώτη ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων παγκοσμίως εντάσσονται Έλληνες επιστήμονες, ερευνητικά προγράμματα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσα από τη συνεργασία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού με τη NASA, που υπεγράφη προ ημερών στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποστολή ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη.

Το πρόγραμμα ονομάζεται “Hellas to the moon” και ορισμένοι κακόπιστοι επιμένουν να υπενθυμίζουν με ειρωνεία το “Fly me to the moon”, υπονοώντας το… “φέξε μου και γλίστρησα”.

Στα επόμενα τρία- τέσσερα χρόνια η Ελλάδα , λέει το «ΧΩΝΙ», θα πρέπει να δουλέψει εντατικά, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της NASA και να τις φέρει εις πέρας. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διαστημικό πρόγραμμα της NASA, η Ελλάδα κατέθεσε 14 επιστημονικές / ερευνητικές προτάσεις -αποτέλεσμα επίπονων ερευνών επί χρόνια-, οι οποίες εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για το διάστημα, μέσω του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού – ΕΛΔΟ.

Οι προτάσεις κινούνται σε μια μεγάλη γκάμα ερευνητικών πεδίων και αφορούν από την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη και τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής – λήψης φωτογραφιών μέχρι τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας στη Σελήνη, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες και συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών του εδάφους.

Ο σχεδιασμός έχει ως εξής: Η σεληνάκατος που θα τοποθετηθεί από τη NASA θα υποδεχθεί οχήματα από δέκα χώρες. Το όχημα της κάθε χώρας θα “κουμπώσει” πάνω στη σεληνάκατο, όμως ο διαθέσιμος χώρος θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος και ακριβός. Το κόστος του, ένα είδος ενοικίου -για την Ελλάδα υπολογίζεται σε ένα εκατ. ευρώ- θα εξαρτηθεί από το βάρος του, τον όγκο, τη διαθέσιμη ενέργεια, τις δυνατότητες επικοινωνίας κ.ά. Έτσι, οι ερευνητικές προτάσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένες, ώστε να ταιριάζουν με την εθνική διαστημική στρατηγική, αλλά και “οικονομικές” σε όγκο και κατανάλωση ενέργειας. Τα στοιχεία που θα συλλεγούν θα είναι πολύτιμα για μελλοντικές έρευνες ή και για πρωτοποριακές εφαρμογές στη Γη.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν από διάφορα ιδρύματα της χώρας και όπως μας πληροφορεί η ΑΥΓΗ, μεταξύ αυτών υπάρχει μια πρόταση για εξόρυξη πρώτων υλών στη Σελήνη, από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο:

Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια μεταλλευτικής δραστηριότητας και εξόρυξης πρώτων υλών στη Σελήνη, θα πρέπει να διερευνηθεί ποιες δραστηριότητες είναι συμβατές με τις συνθήκες χαμηλής βαρύτητας στον δορυφόρο. Είναι αναμενόμενο ότι καινοτόμοι μέθοδοι θα πρέπει να αναπτυχθούν, κυρίως λόγω της χαμηλής βαρύτητας.

Η κατανόηση του σεληνιακού εδάφους, από άποψη σύστασης, μηχανικά και φυσικοχημικά, αποτελεί και την προτεραιότητα αυτής της πρότασης έρευνας, γιατί θα βοηθήσει στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για εξορύξεις και μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ένας στόχος π.χ. είναι η υπόγεια εκμετάλλευση της Σελήνης, όπου, παρά τις δυσκολίες της, έχει και προτερήματα για τον άνθρωπο, όπως της προστασίας από τη θερμική και κοσμική ακτινοβολία κατά την εργασία, μια και θα υπάρχει οροφή πετρώματος μεγάλου πάχους που θα προστατεύει τους εργαζόμενους. Στην αποστολή αυτή σχεδιάζεται και η τοποθέτηση οχήματος με όργανα που θα δοκιμάζουν επιτόπου τις μηχανικές και άλλες φυσικές ιδιότητες των υλικών και πώς αυτά συμπεριφέρονται στην μικροβαρύτητα. Την πρόταση καταθέτει η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, οι καθηγητές Δημήτριος Καλιαμπάκος, Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης κ.ά.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι… Καλά κάνουν τα Ιδρύματα και οι Σχολές και καταθέτουν προτάσεις, η δουλειά τους είναι και καλά θα κάνουν να διεκδικήσουν και χρηματοδότηση στο σημερινό σκοτεινό τοπίο της προώθησης της έρευνας. Αλλά από την κατάθεση προτάσεων στον ΕΛΔΟ μέχρι το «Έλληνες στη Σελήνη» που προανήγγειλαν τα Συριζαϊκά έντυπα, η απόσταση είναι… διαστημική!